סוזי גטניו אחות מומחית בשינה https://suzisleep.co.il/ תוכניות ליווי הורים, וובינרים וקורסים אונליין Thu, 14 Mar 2024 12:14:47 +0000 he-IL hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.6.2 https://suzisleep.co.il/wp-content/uploads/2022/07/cropped-favicon-32x32.png סוזי גטניו אחות מומחית בשינה https://suzisleep.co.il/ 32 32 איך לשפר את השינה שלנו ההורים? https://suzisleep.co.il/%d7%90%d7%99%d7%9a-%d7%9c%d7%a9%d7%a4%d7%a8-%d7%90%d7%aa-%d7%94%d7%a9%d7%99%d7%a0%d7%94-%d7%a9%d7%9c%d7%a0%d7%95-%d7%94%d7%94%d7%95%d7%a8%d7%99%d7%9d/ https://suzisleep.co.il/%d7%90%d7%99%d7%9a-%d7%9c%d7%a9%d7%a4%d7%a8-%d7%90%d7%aa-%d7%94%d7%a9%d7%99%d7%a0%d7%94-%d7%a9%d7%9c%d7%a0%d7%95-%d7%94%d7%94%d7%95%d7%a8%d7%99%d7%9d/#respond Thu, 14 Mar 2024 12:14:45 +0000 https://suzisleep.co.il/?p=6467 קבלו 8 צעדים לשיפור השינה שלנו אנשים ישאלו אותך כל הזמן "איך התינוק ישן?" לא הרבה ישאלו אותך איך את ישנה… יכול להיות שלפני שהוא נולד ישנת כמו דוב וגם שופל לא היה מעיר אותך. יכול להיות שאת טיפוס שמעולם לא ידע לישון טוב בלילה כי כל המשימות וטרדות היום והדאגות והחששות מציפים אותך בלילה. […]

The post איך לשפר את השינה שלנו ההורים? appeared first on סוזי גטניו אחות מומחית בשינה.

]]>
קבלו 8 צעדים לשיפור השינה שלנו

אנשים ישאלו אותך כל הזמן "איך התינוק ישן?" לא הרבה ישאלו אותך איך את ישנה…

יכול להיות שלפני שהוא נולד ישנת כמו דוב וגם שופל לא היה מעיר אותך. יכול להיות שאת טיפוס שמעולם לא ידע לישון טוב בלילה כי כל המשימות וטרדות היום והדאגות והחששות מציפים אותך בלילה. יכול להיות שמהרגע שהפכת להיות אמא, קרה לך מה שקורה להרבה אימהות – הפכת להיות אדם חרדתי יותר והשדים באים ותוקפים אותך בלילה (כמוני). בכל אופן, בפרק הזה אנחנו נבין מהן בעיות השינה הנפוצות במבוגרים ומה יש לעולם רפואת השינה להציע כפתרון אפשרי.

אנחנו כבר יודעים כמה חשובה השינה. היא משפיעה על כל כך הרבה תחומים בחיינו ומתוך שכך, היא גם חייבת בעיניי להיות מדוברת בכל מפגש עם גורם מטפל רפואי/סיעודי/פסיכולוגי.
בשינה קורים תהליכי תיקון ובקרה והתחזקות של מערכת החיסון. לכן כשאנחנו חולים הגוף שלנו חייב לישון יותר. כי בזמן השינה מופרשים חלבונים, ציטוקינים לדם שמחזקים את מערכת החיסון והגוף החולה יכול להתמקד בלהלחם בגורם המחלה שפלש אליו.

בזמן השינה מתקיימים תהליכים של איזון הורמונלי שקשורים במנגנוני רעב ושובע, שקשורים בעיבוד חוויות ריגשיות, בהתגבשות זיכרונות לטווח הארוך והקצר שלנו. לכן כשאנחנו כבר תקופה לא ישנים טוב, קשה לנו יותר לזכור דברים שקרו. 

בזמן השינה רמות הסוכר בגוף שלנו מתאזנות, לחץ הדם שלנו מתאזן, הנפש שלנו נרגעת, ולכן גם החרדות ומצבי הרוח הירודים משתפרים, והתהליך הדלקתי שמתרחש אצלינו באופן טיבעי בצינורות הדם נרגע ופוחת ומוריד את הסיכוי לחלות במחלות לב וכלי דם.
כל זה, ועוד לא דיברנו על רשימת המכולת של המחלות שמופיעות בשכיחות גבוהה יותר בקרב אנשים שלא ישנים באופן קבוע למשך תקופה ארוכה ונמצאים במצב של "חסך שינה תמידי".

אני רוצה להקדים ולומר שלא באתי להפחיד אתכם ולהגיד לכם שאם לא תשנו אתם תהיו חולים. זה לא בהכרח נכון. אבל, יש סיכוי כזה על פי מחקרים וסטטיסטיקות וגם בלי המחקרים והסטטיסטיקות, כולנו יודעים מה ההשפעה של חוסר שינה על היומיום שלנו. אז קחו דברים בפרופורציה ותעבדו על לקדם את השינה שלכם יותר ויותר כי היא קריטית לבריאות ולרווחה הנפשית שלכם.

נשים רבות חוות מצב רוח ירוד סביב הלידה והפרעות חרדה. במחקר שנערך לאחרונה נמצא קשר בין איכות השינה לתסמינים של דיכאון וחרדה בתקופה שלאחר הלידה. מחקר זה גילה כי איכות שינה ירודה הייתה קשורה באופן משמעותי לתסמינים מוגברים של דיכאון וחרדה.

מכירים את המצב הזה, שמיד אחרי שאתם מצליחים להרדים את התינוק שלכם, אתם שוכבים במיטה ואז מתחילות המחשבות להציף אתכם? אתם מדמיינים ששמעתם את התינוק שלכם בוכה? או שזה סתם היה רעש? אבל אוף! הדופק כבר על 200! אז עכשיו צריך להירגע מחדש. ונו, בשביל מה לטרוח? ממילא עוד שעה הוא יתעורר והלכה השינה.  והנה אני שומעת את הקולות שהוא עושה דרך המוניטור, הנה, הוא זז במיטה שלו, בטח עוד כמה דקות יתעורר.

אז נכון, אני מתמקדת בפרק הזה בחלק הריגשי – נפשי שמוביל לבעית שינה נפוצה מאוד שנקראת נדודי שינה. אינסומניה. בבעיית השינה הזו אנחנו יכולים לראות הירדמות מאוד ארוכה, בשעה מאוד מאוחרת בלילה, או התעוררות בוקר מאוד מוקדמת, סביבות 4 בבוקר. או פתאום התעוררות באמצע הלילה וזהו, הלכה השינה. או שנת לילה עם המון המון התעוררויות. במקרה הזה הקו הראשון לטיפול הוא טיפול התנהגותי קוגניטיבי שמכוון לנדודי שינה או בשמו המקוצר CBTI. הוא הטיפול היעיל ביותר שיש לעולם רפואת השינה להציע היום והוא גם עם הסיכוי הגבוה ביותר למנוע את הישנות נדודי השינה אחרי שנפטרנו מהם. 

בעיות שינה נוספות במבוגרים קשורות במצבים רפואיים והנפוץ בהם נקרא OSA ראשי תיבות של הפסקות נשימה חסימתיות בשינה. במקרה כזה יש חסימה של דרכי האוויר ואנחנו נשמע נחירות מאוד חזקות, אנחנו נראה אדם שאפילו שהוא ישן כל הלילה, הוא יהיה מאוד עייף במהלך היום, כי כל הלילה היו לו מלא יקיצות והשינה שלו הייתה לא איכותית כי הגוף שלו נאבק לחמצן את עצמו ולהשיג אוויר. יש עוד כמה סימנים מאפיינים מצב שכזה וזה כמובן צריך להיבדק מול רופא המשפחה. הטיפול כאן תלוי באבחנה. אם זו הדוגמה שדיברנו עליה, ייתכן שנצטרך ללכת לישון עם מסיכה שמזרימה אוויר לריאות שלנו בלילה. 

וכמובן שבמקביל לכל זה יש טיפול תרופתי שניתן לתת בכל מיני בעיות שינה אבל זה לא אוטומטי וצריך להבין מה המנגנון שגורם לבעיית השינה ולפי זה להתאים את הטיפול.

בפרק הזה אני רוצה שנתמקד במה שאנחנו קוראים לו בשפה המקצועית – הגיינת שינה

אלו התנאים הטובים ביותר שנמצאו מחקרית כמקדמים שינה טובה

  1. שעות קבועות פחות או יותר של שינה. זה פשוט אומר שאתם צריכים ללכת לישון ולהתעורר בערך באותה שעה מדי יום (עם סטייה של חצי שעה לכאן או לכאן).
  2. כנסו למיטה רק כשאתם עייפים. אם תנסו להירדם למשך יותר מ20 דקות ולא תצליחו, זה הזמן לקום מהמיטה ולהיות עסוקים בפעילות מרגיעה ולא מעוררת. במילים אחרות, אם השעה 2 בלילה ואת לא נרדמת, את לא קמה לעשות ספונג'ה או להעמיד סירים או לענות לכל המיילים שמחכים לך לבוקר. את יוצאת מהמיטה, לוקחת ספר (בשום אופן לא את הסלולרי שלך) וקוראת לך בישיבה על כורסא וכשהעיניים נעצמות לך את שוב נכנסת למיטה. 
  3. הימנעו מצריכת קפאין, ניקוטין ואלכוהול לפחות 4 שעות לפני השינה. גם אם הם לא מונעים ממך להירדם, הם יפריעו לאיכות השינה שלך.
  4. המיטה שלכם צריכה לשמש רק לשינה (או לסקס). אם תאכלו במיטה, תעבדו מהמיטה או תעבירו למיטה פעילויות אחרות שלא אליהם היא נועדה, אתם מקשים על המוח שלכם לעשות הקשר של מיטה = שינה בכך שאתם מבלבלים אותו ובאנשים שמתקשים להירדם, ההקשר הזה במוח הוא קריטי להירדמות מהירה. 
  5. השתדלו להימנע משנת צהריים. נכון שלא ישנתם בלילה ואתם עייפים, אבל אם תישנו שנת צהריים, אתם שוב תהרסו את לחץ השינה שלכם ושוב תראו הירדמות ארוכה ושוב יהיה לילה לא טוב. אז תגזרו על עצמכם יום יומיים של עייפות קיצונית בכך שלא תישנו צהריים ותראו את ההשפעה המיידית על שנת הלילה שלכם.
  6. טקס שינה. תקפידו לעשות את אותם דברים, את אותן פעולות מרגיעות במשך 15 דקות לפני השינה בכל לילה. אצל חלקכם זה יהיה להתפלל, לעשות תרגילי מתיחות והרפייה, לעשות מדיטציה, לקרוא, לראות סדרה שגורמת לכם להרגיש נעים ולא למתח וחרדה (יש מחמירים שיאמרו לא לצפות בטלוויזיה בכלל שעתיים לפני השינה. בעיניי זה פחות פוגש את המציאות וזה מאוד אינדיבידואלי)
  7. עשה אמבטיה חמה 1-2 שעות לפני השינה. לא רק שהמים החמים מקדמים שינה ומרגיעים, אלא גם כשאתם יוצאים מהמקלחת, טמפרטורת הגוף שלכם תרד מעט, מה ששולח חיווי למוח שלכם שהגיע הזמן לישון, כי תנאי קור מקדמים שינה.
  8. וודאו שחדר השינה שלכם נוח לשינה: שהחדר יהיה שקט, חשוך ועם טמפרטורה מעט קרירה אך נוחה.

אלו הם כללי הגיינת השינה הבסיסיים ביותר שצריכים להתקיים אצל מי שמלכתחילה מתקשה להירדם או לישון רצוף. 

כמובן שאם יש תינוק קטן שמתעורר כל הלילה, הקושי לישון הוא קושי אובייקטיבי אמיתי ואני ממליצה במקרה הזה קודם כל לטפל בשינה של התינוק ורק לאחר מכן לטפל בשינה של ההורה ואני רוצה לשתף אתכם שבהרבה מקרים שבהם אנחנו מלווים משפחות, אנחנו מטפלים בשינה של התינוק, הוא כבר ישן לילה רצוף והאמא אומרת לנו לא עצמתי עין כל הלילה מרוב שהתרגלתי לא לישון.

כלומר יש כאן תהליך הסתגלות ותרגול של הגוף להרגלי השינה החדשים והטובים. ואם השינה שלכם ושל התינוק שלכם חשובה לכם, והיא צריכה להיות חשובה לכם, אז תעבדו עליה. כי אנחנו יודעים לייצר פתרונות בעולם רפואת השינה שמתאימים למגוון של בעיות שינה. 

The post איך לשפר את השינה שלנו ההורים? appeared first on סוזי גטניו אחות מומחית בשינה.

]]>
https://suzisleep.co.il/%d7%90%d7%99%d7%9a-%d7%9c%d7%a9%d7%a4%d7%a8-%d7%90%d7%aa-%d7%94%d7%a9%d7%99%d7%a0%d7%94-%d7%a9%d7%9c%d7%a0%d7%95-%d7%94%d7%94%d7%95%d7%a8%d7%99%d7%9d/feed/ 0
איך גומלים ממוצץ? https://suzisleep.co.il/%d7%90%d7%99%d7%9a-%d7%92%d7%95%d7%9e%d7%9c%d7%99%d7%9d-%d7%9e%d7%9e%d7%95%d7%a6%d7%a5/ https://suzisleep.co.il/%d7%90%d7%99%d7%9a-%d7%92%d7%95%d7%9e%d7%9c%d7%99%d7%9d-%d7%9e%d7%9e%d7%95%d7%a6%d7%a5/#respond Thu, 14 Mar 2024 12:07:04 +0000 https://suzisleep.co.il/?p=6463 מתי גומלים ממוצץ? אתם תחליטו. האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים ממליצה להיפטר מהמוצץ בין הגילאים 2-4 שנים, והאקדמיה האמריקאית לרופאי שיניים לילדים ממליצה לגמול את המוצץ עד גיל 3 שנים. לכן, עבור רוב הפעוטות, גמילה מהמוצץ בין גיל שנתיים לשלוש יכולה להיות בחירה מתאימה. איך גומלים פעוט ממוצץ? יש כמה אפשרויות  בסוף, כמו תמיד, הכי חשוב […]

The post איך גומלים ממוצץ? appeared first on סוזי גטניו אחות מומחית בשינה.

]]>
מתי גומלים ממוצץ? אתם תחליטו.

האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים ממליצה להיפטר מהמוצץ בין הגילאים 2-4 שנים, והאקדמיה האמריקאית לרופאי שיניים לילדים ממליצה לגמול את המוצץ עד גיל 3 שנים. לכן, עבור רוב הפעוטות, גמילה מהמוצץ בין גיל שנתיים לשלוש יכולה להיות בחירה מתאימה.

איך גומלים פעוט ממוצץ? יש כמה אפשרויות 

בסוף, כמו תמיד, הכי חשוב זו העיקביות שלכם, שתיתן לילד שלכם את הביטחון שמה שאמא ואבא אומרים זה מה שקורה באמת, העיקביות לא רק תורמת להצלחת תהלי הגמיל ה ממוצץ (וכל תהליך בעצם!) אלא גם לכך שאתם לא מבלבלים את הילד שלכם ופעם אחת מעבירים מסר כזה, ופעם אחרת מעבירים מסר סותר. אז תבחרו דרך אחת ותדבקו בה. זה מה שייתן לילד שלכם ביטחון.

1. בבת אחת

כשהחלטתם שזהו, הגיע הזמן, תוכלו פשוט ביום אחת להיפטר מכל המוצצים בבית.
בשבוע שלפני המועד שקבעתם לגמול מהמוצץ, הקריאו לילד ספרים על פרידה מהמוצץ, דברו על כך שכבר לא יהיה להם את המוצץ, והצעו רעיונות לחפצים אחרים שבהם הם יכולים להשתמש במקום זה. אולי איזה דובי? או ארנבון או שמיכי.
זו לא צריכה להיות שיחה ארוכה, אבל הרעיון הוא לתת לילד שלך כמה ימים לעבד את השינוי הקרוב וזה יכול כל כך להועיל.
בשעות הערות יהיה לכם יותר קל לשכוח מהמוצץ, אבל שעת ההרדמה צפויה להיות קשה במשך כמה לילות.
אם החלטתם – תהיו עקביים ואל תבלבלו אותם.

אסטרטגיות נוספות שיכולות לעזור בגמילה ממוצץ בבת אחת יכולות להיות:

עץ מוצצים – מספרים לילד שבוע לפני על עץ המוצצים שנמצא אצלכם בגינה (למי שיש) עושים טיול לעץ, מתיידדים עם הרעיון שעוד כמה ימים גם אנחנו נתלה את המוצצים שלנו על העץ הזה ולאחר כמה ימים מבצעים את זה בפועל.

פיית המוצצים – מניחים בלילה את המוצץ בחבילה מחוץ לבית כדי שהפייה תוכל לאסוף את המוצצים ובתמורה להביא לנו מתנה שווה. תדאגו שבבוקר תחכה קופסה מהממת ונוצצתת עם מתנה ממש ממש שווה שתעזור לו להתרגש ולשכוח מהמוצץ. תצרפו גם ברכה קסומה מהפייה ותפרגנו לאלוף שלכם.

2. גמילה הדרגתית ממוצץ

ניתן לגמול ממוצץ קודם במהלך שעות הערות ולאחר מכן גם בלילה.
אתם מסבירים לילד שלכם שמהיום המוצץ לא יוצא מהמיטה. הוא נשאר רק במיטה ומשתמשים בו רק בזמן השינה. לא לוקחים אותו לגן ולא משתמשים בו במהלך היום.
לאחר תקופה, שהילד מסתדר ללא המוצץ ביום, תיפטרו גם מהמוצץ בלילה, תוכלו להיעזר באחת מהאסטרטגיות המופיעות למעלה (פיית המוצצים או עץ המוצצים)

מה התפקיד של המוצץ בלימוד שינה?

כל דבר שהתינוק תלוי בו כדי להירדם נקרא "תלות שינה". אנחנו רוצים שתלות השינה של התינוק שלנו תהיה תלויה בו עצמו, כלומר שהוא יידע להרגיע את עצמו ולא יהיה תלוי בגורם תלות חיצוני (הורים), כי רק בזכות הירדמות עצמאית התינוק שלנו יוכל לזכות בסיכוי להירדמות מהירה ולשינה עמוקה, משקמת, בריאה וטובה. 
אם אם התינוק שלנו תלוי בכך שאני אתן לו מוצץ ואכניס לו את המוצץ לפה בכל פעם שהמוצץ נופל לו מהפה בלילה, הרי שהמוצץ תלוי בי, ונחשב לגורם תלות חיצוני שעלול להביא להתעוררויות בלילה.
לעומת זאת אם התינוק שלי יודע למצוא את המוצץ בלילה לגמרי בעצמו ולהכניס אותו לפה לגמרי בעצמו, הרי שהמוצץ לא מפריע לשינה, והתינוק יוכל לעזור לעצמו לחזור לישון גם בתוך הלילה ולא יהיה תלוי בהורים.
לסיכום, מוצץ יכול להיחשב כגורם תלות בשינה ולהפריע לשינה, אך באותה נשימה הוא גם יכול לסייע בשינה. זה תלוי בתשובה לשאלה – האם התינוק יודע להכניס לעצמו את המוצץ לבד באמצע השינה כשהוא נופל לו מהפה.

כמה ימים לוקח לגמול ממוצץ?

זה תלוי בשיטה שתבחרו, בגיל התינוק שלכם ובטמפרמנט שלו. ברוב המקרים, הימים הכי מסובכים הם בשבוע הראשון של ההיפטרות מהמוצץ. היו סבלניים ועקביים בגישתכם וההסתגלות לחיים ללא המוצץ תהיה פחות כואבת ופחות מבלבלת וארוכה עבור הילד שלכם

איך לגרום לילד שלי לישון בלי מוצץ?

אם הפעוט שלכם בן שנתיים ומעלה תוכנית הליווי שלנו "ישנים בגיל 2-5 שנים" תלמד אתכם את כל מה שאתם צריכים לדעת על שינה רציפה וטובה לפעוטות, גם אם ילדכם תלוי כרגע במוצץ כדי לישון.

The post איך גומלים ממוצץ? appeared first on סוזי גטניו אחות מומחית בשינה.

]]>
https://suzisleep.co.il/%d7%90%d7%99%d7%9a-%d7%92%d7%95%d7%9e%d7%9c%d7%99%d7%9d-%d7%9e%d7%9e%d7%95%d7%a6%d7%a5/feed/ 0
ג'ט לג בתינוקות https://suzisleep.co.il/%d7%92%d7%98-%d7%9c%d7%92-%d7%91%d7%aa%d7%99%d7%a0%d7%95%d7%a7%d7%95%d7%aa/ https://suzisleep.co.il/%d7%92%d7%98-%d7%9c%d7%92-%d7%91%d7%aa%d7%99%d7%a0%d7%95%d7%a7%d7%95%d7%aa/#respond Thu, 14 Mar 2024 12:02:44 +0000 https://suzisleep.co.il/?p=6460 ככלל, אם אתם יכולים, עדיף שתבחרו לטוס עם תינוק בתוך אזור הזמן שלנו. במילים פשוטות, שאין פער גדול בשעון בין המדינה שלנו למדינה אליה אתם טסים.  אז המון זמן ביקשתם ממני מידע על ג'ט לג בתינוקות. על מצב שבו אנחנו עוברים בין אזורי זמן בטיסה. אבל זה תמיד נורא מסובך להסביר ולכן לקח לי המון […]

The post ג'ט לג בתינוקות appeared first on סוזי גטניו אחות מומחית בשינה.

]]>
ככלל, אם אתם יכולים, עדיף שתבחרו לטוס עם תינוק בתוך אזור הזמן שלנו. במילים פשוטות, שאין פער גדול בשעון בין המדינה שלנו למדינה אליה אתם טסים. 

אז המון זמן ביקשתם ממני מידע על ג'ט לג בתינוקות. על מצב שבו אנחנו עוברים בין אזורי זמן בטיסה. אבל זה תמיד נורא מסובך להסביר ולכן לקח לי המון זמן למצוא את הדרך. אבל לאחרונה פשוט הצפתם אותי, אז אין ברירה. חדדו את המוח שלכם ובואו נתחיל להבין מה קורה כאן.

מה שקורה בעצם בג'ט לג, או בעברית, יעפת, זה שיש מעבר מהיר בין אזורי זמן והשעון הביולוגי שלנו לא מספיק לעשות הסתגלות ולהתאים את עצמו לשעון החדש של האזור אליו עברנו. 

מה שמכתיב את המקצב של השעון הביולוגי שלנו הוא האור והחושך, סמני זמן. השעון הביולוגי שלנו הוא שדוחף אותנו לערנות בשעות האור ולשינה בשעות הלילה. כל שינוי בשעון הביולוגי מתרחש באיטיות, כך שמעבר בין אזורי זמן שונים גורם לאי התאמה בין תחושות הערנות-עייפות של הפרט לבין שעות האור והחושך המקומיות. 

תדמיינו רגע שאתם טסים טיסת לילה, הגוף אמור לישון עכשיו בטיסה, כי הוא עייף, ובמקום שבו אתם נוחתים, אחרי 12 שעות טיסה נגיד, יש עכשיו שוב לילה. כלומר אתם חשופים ל24 שעות של חושך. של לילה. אבל הגוף לא עייף. הוא כרגע ישן! איך הוא יוכל לישון עכשיו עוד 12 שעות? ואז נוצר מצב שאתם ערים חצי לילה, כי הגוף לא עייף, למרות שעכשיו לילה, והעייפות נוחתת בשעות הבוקר, בשעות האור וככה למעשה נוצר חוסר התיאום בין הביולוגיה, בין השעון הביולוגי שלי לבין אזור הזמן שאני נמצאת בו. 

כשאנחנו מטפלים במבוגרים עם ג'ט לג קשה, אנחנו יכולים להתערב בכמה גישות, גם חשיפה לאור וחושך, גם תרופתית וגם התנהגותית על ידי הקדמת או איחור שעות השינה. 

כשאנחנו מדברים על תינוקות, הטיפול כמובן לא יהיה תרופתי. 

בטיפול בג'ט לג בתינוקות אנחנו בעיקר רוצים להשתמש באור וחושך. במילים אחרות, אנחנו נותנים לאיזור הזמן המקומי שאנחנו נמצאים בו לעשות את שלו ולהשפיע באיטיות ובטבעיות על השעון הביולוגי. במילים אחרות, מהרגע שאנחנו נוחתים באיזור הזמן החדש, בשביל להסתנכרן הכי מהר, אנחנו צריכים להיחשף לאור חזק במהלך שעות האור ולחושך מוחלט במהלך שעות הלילה. למה? כי אמרנו שההשפעה החזקה ביותר על השעון הביולוגי שלנו זה סמני הזמן של אור וחושך. 

לפעמים תצטרכו להוסיף תנומת יום כי התינוק יהיה בעייפות יתר, לפעמים תצטרכו לאחר את שעת ההרדמה, לפעמים תצטרכו ממש להעיר באופן יזום ומכוון את התינוק, תלוי בסיטואציה כמובן. אלו הכלים שעומדים לרשותכם כדי לעזור לתינוק שלכם להסתגל לשעון החדש. 

כלל האצבע אומר שעל כל מעבר של איזור זמן יש יום הסתגלות של הגוף. אז אם אתם עוברים 5 אזורי זמן ייקח לגוף כ5 ימים להסתגל לזמן החדש. 

חשיפה לאור ולחושך

אז אמרנו שחשוב לחשוף לאור חזק בשעות האור, לא להישאר בבית סגור וחשוך אלא להפך, לצאת החוצה. החשיפה לשמש תעזור בלהגביר את רמת הערנות ובלווסת את הפרשת המלטונין, הורמון השינה, כשיירד החושך. 

להיות פעילים

תדאגו שהתינוק שלכם יהיה פעיל ואל כל היום במנשא או בעגלה כי הפעילות הגופנית עוזרת לישון טוב יותר ומעייפת. אז תאפשרו לבייבי להסתובב, לזחול, להיות בזמן בטן, בקיצור, להיות פעיל בהתאם לשלב ההתפתחותי שלו.

תעירו את התינוק שלכם בבוקר

תדאגו להעיר את התינוק שלכם בבוקר, גם אם הוא עייף וצריך להשלים שעות שינה, כי אנחנו לא רוצים להמשיך לגרור את פער השעות הזה ליממה הבאה. אנחנו רוצים לקצר את הפער. אז תדאגו שהבייבי שלכם התעורר לכל המאוחר עד 8 בבוקר לפי השעון המקומי, אם אני רוצה שיהיה לו סיכוי לסדר יום נורמלי וללכת לישון בשעת לילה שפויה. 

חלונות ערות רגילים

תשמרו על חלונות ערות מומלצים גם במקום החדש, שחלונות הערות יהיו מלאים וטובים לפני שנת הלילה. אם צריך חלון ערות של 3 שעות לפני שנת הלילה תוודאו שהחל משעה 17:00 העיניים של התינוק שלכם פקוחות לרווחה, כדי שבשעה 20:00 הוא יוכל להיות במיטה. 

טקס שינה דומה לבית

תשמרו על טקס השינה דומה ככל הניתן לבית. תחשבו שזה מה שהתינוק שלכם מכיר, זו השגרה שלו. זה הביטחון שלו, הטקס שינה הזה שחוזר על עצמו מידי לילה. זה יעזור לו בהסתגלות לסביבה החדשה והלא מוכרת. 

שחררו את מה שאין לנו שליטה עליו

ייתכן ואתם תראו את התינוק שלכם ער לשעתיים בתוך הלילה. קבלו את זה בהבנה. זה ביולוגי. זה לא בשליטתו ואל תוציאו דברים מפרופורציה. זה יעבור. זה לא אומר שהתינוק שלכם איבד את כל מיומנויות השינה שלו. הוא פשוט מתמודד כרגע עם קושי אובייקטיבי, ביולוגי. 

תשחררו את המחשבה שאתם יכולים לשלוט על הכל. אתם לא. תנסו להתעסק בטיול בלייצר לכם זיכרונות חדשים וקסומים עם המשפחה. תשחררו את מה שאין לכם שליטה עליו, תיישמו את כל הטיפים החשובים שדיברנו עליהם כאן ואתם תראו שהזמן יעשה את שלו. אין תינוק שיישאר בג'ט לג לנצח.

אז יאללה, לכו תטיילו, תראו עולם ותחזרו אלינו בשלום

The post ג'ט לג בתינוקות appeared first on סוזי גטניו אחות מומחית בשינה.

]]>
https://suzisleep.co.il/%d7%92%d7%98-%d7%9c%d7%92-%d7%91%d7%aa%d7%99%d7%a0%d7%95%d7%a7%d7%95%d7%aa/feed/ 0
סימני עייפות בניובורן https://suzisleep.co.il/%d7%a1%d7%99%d7%9e%d7%a0%d7%99-%d7%a2%d7%99%d7%99%d7%a4%d7%95%d7%aa-%d7%91%d7%a0%d7%99%d7%95%d7%91%d7%95%d7%a8%d7%9f/ https://suzisleep.co.il/%d7%a1%d7%99%d7%9e%d7%a0%d7%99-%d7%a2%d7%99%d7%99%d7%a4%d7%95%d7%aa-%d7%91%d7%a0%d7%99%d7%95%d7%91%d7%95%d7%a8%d7%9f/#respond Mon, 22 Jan 2024 06:23:01 +0000 https://suzisleep.co.il/?p=4914 איזה חלומי זה היה יכול להיות אם יחד עם הלידה היו שולחים לנו הוראות הפעלה לייצור הקטן והקסום הזה כדי שהכל יהפוך לקל יותר. אז עד שזה יקרה, נמשיך ללמוד את הסימנים של התינוק שלנו ולנסות ולטעות עם המון סבלנות, כי זה המסע שלנו כהורים טריים. בפרק הזה נלמד על הסימנים שהתינוק שלנו מראה לנו […]

The post סימני עייפות בניובורן appeared first on סוזי גטניו אחות מומחית בשינה.

]]>
איזה חלומי זה היה יכול להיות אם יחד עם הלידה היו שולחים לנו הוראות הפעלה לייצור הקטן והקסום הזה כדי שהכל יהפוך לקל יותר. אז עד שזה יקרה, נמשיך ללמוד את הסימנים של התינוק שלנו ולנסות ולטעות עם המון סבלנות, כי זה המסע שלנו כהורים טריים. בפרק הזה נלמד על הסימנים שהתינוק שלנו מראה לנו כשהוא מוכן לשינה. גם אם הוא לא מדבר מילים ברורות, הגוף הקטן שלו מדבר אלינו ונותן לנו רמזים, סימני עייפות. 

את סימני העייפות אנחנו מחלקים ל2 קבוצות: סימני עייפות מוקדמים וסימני עייפות מאוחרים. השאיפה שלנו היא לזהות את סימני העייפות המוקדמים ושם, בטווח זמן של 20 דקות מרגע הופעתם, להניח במיטה. זה יהיה הזמן הביולוגי הנכון ביותר עבורם. מה יקרה אם עברנו את הזמן הזה והגענו אל סימני עייפות מאוחרים? אז התינוק שלנו עלול להיכנס למצב של "עייפות יתר" ואנחנו כבר נאלץ להתמודד עם תינוק עצבני מאוד, שאומנם הגוף שלו מאוד עייף, אבל הוא מוצף באדרנלין וכבר קשה מאוד בשלב הזה להרדים אותו.

אז בואו נראה איך נראים סימני עייפות

סימני עייפות מוקדמים:

מבט בוהה, גבות וורודות, התינוק מעיף את המבט שלו הצידה, כאילו שהוא לא רוצה לראות עכשיו את מה שאנחנו מראים לו. אנחנו יכולים לראות שהוא מאבד את הסבלנות שלו מהר, הוא "קצר" יותר, מפהק או משפשף את העיניים. 

כמובן שלא כל הסימנים האלה יופיע בו זמנית בהכרח, לכל תינוק יש את הניואנסים שלו ואולי אפילו תמצאו אצל התינוק שלכם סימנים שלא הזכרתי כאן. 

בגזרת סימני העייפות המאוחרים, אותם סימנים שאנחנו יודעים שהתינוק שלנו כבר ממש בעייפות יתר ושפספסנו את הזמן של ההרדמה, אנחנו יכולים לראות תינוק שבוכה המון, ממש צווחות, עצבני מאוד, הגוף שלו ממש הופך קפוץ ונוקשה, זורק את עצמו לאחור. נשמע לכם מוכר התיאור הזה? נכון! סימני עייפות מאוחרים, כאשר התינוק נכנס למצב של עייפות יתר, אלו אותם הסימנים שתראו בהתקף גזים. תינוק צורח, גוף נוקשה, זורק את עצמו לאחור, צווח את עצמו לדעת. וזה הרבה פעמים מאוד מבלבל. יש המון מקרים בהם התינוק שלנו צורח ובוכה ומקשית את הגב לאחור ובועט ברגליים ואנחנו אומרים, אבל מה הוא רוצה? רק לפני שעה וחצי הוא קם משינה, אז הוא לא עייף, והאכלתי לפני שעה, אז הוא לא רעב.. מה זה? זה גזים. אז לא בהכרח. סיכוי גדול שמדובר בתינוק שפשוט נמצא בעייפות יתר כי בגיל שלו הוא אמור לישון כל שעה ורבע בערך. ואם אנחנו לא יודעים ולא מבינים את הביולוגיה הזאת, אנחנו מפרשים לא נכון את המצב. אז הנה, כאן אנחנו מרחיבים לכם את ארגז הכלים ונותנים לכם עוד נקודה לחשוב עליה. האם זה באמת גזים? או שיש מצב שהוא בעייפות יתר?

אבל סתם פתחתנו סוגריים לרגע לגבי תמונת הגזים. אני חוזרת לנושא שלנו. מה שקורה ברגע שהתינוק שלנו מגיע לעייפות יתר, הוא למעשה מנגנון של הגוף להתמודד עם העייפות. הגוף עייף, אבל הוא מזהה שאין לו אפשרות כרגע לישון, אז כדי לשרוד את זה הוא מפריש הורמונים מעוררים כמו אדרנלין וקורטיזול כדי שיוכל להמשיך להיות עירני. כשההורמונים האלה מציפים את הגוף, קשה מאוד להירדם (דמיינו אתכם מנסים לישון מיד כשסיימתם אימון קרדיו, עם דופק גבוה, עם טמפרטורת גוף קצת יותר גבוהה ועם מלא אדרנלין בדם). זה מה שקורה בגוף כשאנחנו נכנסים לעייפות יתר. 

לפעמים סימני העייפות המוקדמים ילכו ויגברו בהדרגה לכיוון סימני עייפות יתר לדוגמא פיהוקים שיהפכו בהדרגה לקיטורים ולבכי צווחני. ולפעמים, נראה שהתינוק עובר מעייף לעייפות יתר בבת אחת. מתי כדאי לנו להתחיל להתכונן לשינה? ברגע שסימני העייפות המוקדמים מתחילים להופיע, זה הזמן להחליף חיתול או להלביש בבגדים נוחים אם יש צורך ואז להרדים.

מה קורה אם אני לא מזהה סימני עייפות בכלל?

זה יכול לקרות! בעומסים של החיים, קל לפספס סימני עייפות. אולי הדבר היחידי שאתם מזהים זה הסימנים שהוא כבר נמצא בעייפות יתר.

מה עושים במצב כזה?
פועלים לפי חלונות ערות שתואמים לגיל של התינוק שלכם. אתם חייבים להכיר את זמני הערות המומלצים לכל גיל (אפשר למצוא גם בבלוג וגם בפודקסט שלי) חלון ערות הוא משך הזמן שהתינוק שלך ער בין תנומה אחת לאחרת. חלון ערות טיפוסי לתינוק הוא 60-90 דקות. אם תכוונו לחלונות ערות מלאים שמתאימים לגיל של התינוק שלכם תוכלו לעזור לו להירדם בקלות ולישון יותר זמן. עם תינוקות שזה עתה נולדו, אנו מעדיפים להתמקד בסימני עייפות ולייחס להם חשיבות גדולה, אבל הכרת חלונות הערות שמתאימים לגיל שלו תעזור לכם להבין מתי לחפש את סימני העייפות האלה. מתי הם אמורים להגיע פחות או יותר. במיוחד אם אתם לא מצליחים לזהות אותם.  

מה קורה אם סימני העייפות אצל התינוק שלי מופיעים לפני שהסתיים חלון ערות מלא?

המטרה שלנו היא לכוון לחלון ערות מלא מבלי להגיע לעייפות יתר. תינוקות מסוימים עשויים לפהק לרגע או להסיט את מבטם כשהם פשוט צריכים הפסקה מאינטראקציה (משועממים) או אם הם מוכנים לפעילות חדשה. 

אם הוא לא קרוב לחלון ערות מלא והתינוק מראה סימני עייפות, נסו לשנות את הסביבה שלו. עשו משהו שונה כמו לצאת החוצה או לנסות לשלב סוג אחר של משחק או פעילות. לפעמים מספיק בשינוי נוף או פעילות כדי להעסיק אותו מחדש ולהגיע לחלון הערות המלא הזה. 

אבל אם לאחר מספר דקות, התינוק שלכם עדיין מראה סימני עייפות, קדימה, הציעו לו תנומה. אנחנו פוגשים את התינוק שלנו בדיוק במקום שבו הוא נמצא מבחינה התפתחותית וקשובים למה שהוא אומר לנו.

באיזה גיל תינוקות מפסיקים להראות סימני עייפות? 

לתינוקות, לפעוטות ולמבוגרים יש סימני עייפות. הם אף פעם לא באמת נעלמים, אבל הם משתנים והופכים פחות ספציפיים ופחות "אמינים" בלספר לנו מתי שעת השינה אמורה לקרות. סימני עייפות מופעילים ביותר לתזמון שינה בשלב הניובורן. ככל שהתינוק שלנו מתבגר, אנחנו צריכים לתת משקל גדול יותר לחלונות ערות מלאים. למה? כי ככל שהתינוק גדל יותר, סימני העייפות יכולים להופיע גם מסיבות אחרות. מצב רוח ירוד, שיעמום וכדומה. לסיכום, בשלב הניובורן ניתן משקל כבד לסימני עייפות בהחלטה מתי להניח תינוק במיטה, וככל שהוא ייגדל, ניתן משקל גדול יותר לחלונות הערות שתואמים לגיל ופחות לסימני העייפות.

הגענו לעייפות יתר, מה עושים עכשיו?

אז אם הגעתם לכאן כבר הבנתם שכל המטרה שלנו היא להימנע ממצב של עייפות יתר ולהתערב בזמן.

לפעמים, אפילו עם הכוונות הטובות ביותר, אנחנו מפספסים את הזמן המתאים והתינוק מתעייף יתר על המידה. כשזה קורה, התינוק עלול להילחם בתנומה הזו שהוא זקוק לה נואשות.

הנה כמה נקודות שתוכלו להיעזר בהן במצב של עייפות יתר:
1. היכנסו לחדר שקט

2. כבו את האורות ואת המסכים

3. הפעילו מכשיר רעש לבן

4. תרדימו אותו בכל דרך אפשרית, העיקר שיישן (מנשא, נענוע, הנקה, בקבוק, כדור פיזיו, כל מה שעובד לכם)

אם פספסתם את סימני העייפות הפעם, זה בסדר! תנו לעצמכם קצת חסד. אתם יכולים לנסות שוב בשינה הבאה. אנחנו הורים שלומדים את התינוקות שלנו, שרק עכשיו נולדו, זה לוקח זמן.

אם השינה תמיד נראית לכם קשה, יש לי תוכנית ליווי שיכולה לעזור לכם. בתוכנית הליווי "לישון מהרגע הראשון" אראה לכם איך להניח בסיס שינה בריא לתינוק שלכם. המטרה שלי היא שתאהבו את שלב הניובורן!

The post סימני עייפות בניובורן appeared first on סוזי גטניו אחות מומחית בשינה.

]]>
https://suzisleep.co.il/%d7%a1%d7%99%d7%9e%d7%a0%d7%99-%d7%a2%d7%99%d7%99%d7%a4%d7%95%d7%aa-%d7%91%d7%a0%d7%99%d7%95%d7%91%d7%95%d7%a8%d7%9f/feed/ 0
תינוק שהופך יום ולילה https://suzisleep.co.il/%d7%aa%d7%99%d7%a0%d7%95%d7%a7-%d7%a9%d7%94%d7%95%d7%a4%d7%9a-%d7%99%d7%95%d7%9d-%d7%95%d7%9c%d7%99%d7%9c%d7%94/ https://suzisleep.co.il/%d7%aa%d7%99%d7%a0%d7%95%d7%a7-%d7%a9%d7%94%d7%95%d7%a4%d7%9a-%d7%99%d7%95%d7%9d-%d7%95%d7%9c%d7%99%d7%9c%d7%94/#respond Mon, 22 Jan 2024 05:40:34 +0000 https://suzisleep.co.il/?p=4911 לפעמים זה נראה שהתינוק שלנו מערבב והופך את היום והלילה. איך זה נראה? הם ישנים כל היום וערים כל הלילה, הם אולי ערים לגמרי ורוצים לשחק, או אולי הם פשוט רוצים לאכול כל שעה. זה נקרא בלבול יום-לילה. בואו נתעכב על זה רגע.  מתי מתחיל בלבול יום-לילה?  בלבול יום-לילה יכול להתרחש ממש בחודש הראשון לחיים. […]

The post תינוק שהופך יום ולילה appeared first on סוזי גטניו אחות מומחית בשינה.

]]>
לפעמים זה נראה שהתינוק שלנו מערבב והופך את היום והלילה. איך זה נראה? הם ישנים כל היום וערים כל הלילה, הם אולי ערים לגמרי ורוצים לשחק, או אולי הם פשוט רוצים לאכול כל שעה. זה נקרא בלבול יום-לילה. בואו נתעכב על זה רגע. 

מתי מתחיל בלבול יום-לילה? 

בלבול יום-לילה יכול להתרחש ממש בחודש הראשון לחיים. משפחות מסוימות עשויות שלא להבחין בדפוס השינה הזה עד שהתינוק שלהן בן כמה שבועות, ואחרות עלולות לא לחוות זאת כלל. לא משנה מתי התינוק מראה סימנים של בלבול יום-לילה, יש שגרות שבהן נוכל להשתמש כדי לעזור לאפס את דפוס השינה הזה.

מדוע ניובורן חווים בלבול יום-לילה?

כמבוגרים, יש לנו שעון פנימי המכונה השעון הביולוגי (השעון הצירקדיאני). הקצב הצירקדי הזה מווסת על ידי ההורמונים שלנו, כולל הורמון השינה, המלטונין. השעון הביולוגי שלנו מושפע על ידי האור והחושך שבחוץ ומלוח הזמנים שמכתיב את חיינו. כך למשל, אתם יכולים למצוא את עצמכם מתעוררים בסוף השבוע באותו הזמן שבדרך כלל השעון המעורר שלכם פועל במהלך השבוע? זה הקצב הצירקדי שלכם בפעולה. 

לניובורן שרק נולד אין עדיין את הקצב הזה. הם עדיין מפתחים את השעון הפנימי הזה שאומר להם שהגיע הזמן לישון, והורמון השינה שלהם, המלטונין, עדיין לא מופרש בצורה טובה וחזקה (זה יקרה בסביבות גיל 3 חודשים). זו הסיבה שאנו רואים תינוקות שישנים כל היום וערים כל הלילה.

איך בכל זאת אפשר לעזור למצבים בהם הניובורן הפך יום-לילה?

1. התחלו את היום שלכם לא יאוחר מ-7:00-8:00 בבוקר

אני יודעת שנשמטה לכם הלסת עכשיו אולי כי אתם ערים מ 4 בבוקר. להתחיל את היום מוקדם זה הדבר האחרון שאתם רוצים לעשות, במיוחד כשהתינוק שלך סוף סוף ישן. 

אבל חשוב לזכור, המטרה שלנו היא לחתוך את המעגל הזה שבו התינוק ער כל הלילה. 

2. תעבדו על פי חלונות ערות תואמים לגיל במהלך היום

הבנה של חלונות ערות וסימני עייפות יכולה לעזור לכם לסנכרן את השעון הביולוגי של התינוק. חלונות הערות יהיו קצרים בהתחלה.
הנה חלונות הערות המומלצים על פי גיל התינוק:
0-4 שבועות – 30-60 דקות

4-12 שבועות – 60-90 דקות

3-4 חודשים – 75-120 דקות

זה אולי ירגיש לכם כאילו ההאכלה תופסת את כל זמן הערות בהתחלה, אבל נסו לשלב לפחות כמה דקות של פעילות, דיבור, משחק, שירה, ריקוד. זמן ערות פעיל זה מצביע על כך שהיום מיועד למשחק ואינטראקציה.

3. השתמשו באור ובחושך 

אור וחושך הם הרמזים החזותיים המושלמים עבור התינוק שלנו, שהיום נועד למשחק והלילה מיועד לשינה. שימוש באור יום טבעי כמו גם באורות מסביב לבית מגרה את מוחו של התינוק לזמן ערות ולכן השתמשו באור יום במהלך היום כדי לעזור לתינוק להישאר ער. פתחו את הווילונות, הדליקו את המנורות. כך תעזרו לתינוק שלכם להבין שאור אומר שהגיע הזמן לקום, לשחק ולתקשר. אם מזג האוויר נעים, צאו החוצה לשאוף אוויר ושמש.

זה לא אומר שאתם צריכים להרדים אותם בתנומות היום שלהם באור. אנחנו עדיין רוצים סביבה חשוכה לתנומות כדי שהתינוק יוכל לנוח באמת (כי אמרנו מקודם, האור מעורר את המוח).

כשאתם מכינים את התינוק שלכם לשינה בלילה, עמעמו את האורות. עמעום האורות ברחבי הבית והפיכתו לכהה יותר הוא רמז חיצוני נהדר שהגיע הזמן להיכנס למיטה שלנו וללכת לישון. אחת הדרכים לעשות זאת היא להתחיל עם טקס שינה (אם תרצו מידע על טקס שינה תוכלו למצוא אותו בפודקסט שלי).

נסו לשמור על האור הנמוך ביותר האפשרי – שבטוח עבורכם ועבור התינוק שלכם – במהלך האכלות לילה והחלפת חיתולים. 

4. הצטרפו לתוכנית הליווי שלנו לניובורן

בתוכנית הליווי שלנו המיועדת לגיל הניובורן ניתן לכם את הכלים הדרושים כדי לשנות את הבלבול יום-לילה, לקרוא את סימני העייפות של התינוק, לקבוע לו"ז שינה גמיש, להרגיע תינוק בוכה, והכי טוב – לאהוב את שלב הניובורן.

כמה זמן נמשך בלבול יומם-לילה של יילוד? 

כל תינוק הוא שונה. יש שמסתגלים תוך מספר ימים בלבד, ולאחרים ייקח קצת יותר זמן. יישום הטיפים האלה יעזור לכם להתקדם בכיוון הנכון. 

ועוד מילה אחת לאופטימיות. בלבול יום-לילה לא נמשך לנצח. באיזשהו שלב המלטונין ישתלט כאן על העסק ויתחיל להכתיב ולסנכרן את השעון הביולוגי של התינוק. אז גם אם זה נראה לכם עכשיו בלתי אפשרי ונורא קשה, אני לחלוטין מבינה אתכם. תנשמו. זה יעבור בסביבות גיל 3-4 חודשים לכל המאוחר (ברוב המקרים הרבה קודם).

The post תינוק שהופך יום ולילה appeared first on סוזי גטניו אחות מומחית בשינה.

]]>
https://suzisleep.co.il/%d7%aa%d7%99%d7%a0%d7%95%d7%a7-%d7%a9%d7%94%d7%95%d7%a4%d7%9a-%d7%99%d7%95%d7%9d-%d7%95%d7%9c%d7%99%d7%9c%d7%94/feed/ 0
תינוק שזז באי נוחות בזמן השינה https://suzisleep.co.il/%d7%aa%d7%99%d7%a0%d7%95%d7%a7-%d7%a9%d7%96%d7%96-%d7%91%d7%90%d7%99-%d7%a0%d7%95%d7%97%d7%95%d7%aa-%d7%91%d7%96%d7%9e%d7%9f-%d7%94%d7%a9%d7%99%d7%a0%d7%94/ https://suzisleep.co.il/%d7%aa%d7%99%d7%a0%d7%95%d7%a7-%d7%a9%d7%96%d7%96-%d7%91%d7%90%d7%99-%d7%a0%d7%95%d7%97%d7%95%d7%aa-%d7%91%d7%96%d7%9e%d7%9f-%d7%94%d7%a9%d7%99%d7%a0%d7%94/#respond Mon, 22 Jan 2024 05:36:21 +0000 https://suzisleep.co.il/?p=4908 אם התינוק שלכם זז מתוך שינה, מתפתל, כאילו שממש אבל ממש לא נוח לו, אפילו משמיע קולות או אנחות כאלה, אני רוצה שתכירו את השם של התופעה. קוראים לזה שינה פעילה. בפרק הזה נדבר על כמה מהשאלות הנפוצות ביותר שאני מקבלת לגבי התופעה הזאת, שינה פעילה.  למה התינוק שלי זז או משמיע קולות בזמן השינה? […]

The post תינוק שזז באי נוחות בזמן השינה appeared first on סוזי גטניו אחות מומחית בשינה.

]]>
אם התינוק שלכם זז מתוך שינה, מתפתל, כאילו שממש אבל ממש לא נוח לו, אפילו משמיע קולות או אנחות כאלה, אני רוצה שתכירו את השם של התופעה. קוראים לזה שינה פעילה. בפרק הזה נדבר על כמה מהשאלות הנפוצות ביותר שאני מקבלת לגבי התופעה הזאת, שינה פעילה. 

למה התינוק שלי זז או משמיע קולות בזמן השינה?

שינה של ניובורן שונה משינה של תינוק גדול יותר. המבנה שלה שונה. השינה של הניובורן מתחלקת ל2 שלבים: שינה פעילה ושינה שקטה. הם מבלים כמחצית מזמן השינה שלהם בכל אחד מהשלבים האלה. שינה פעילה דומה לשנת REM אצל מבוגרים, שנת החלום, במילים אחרות, אבל עם הבדל אחד עצום:⁣

אצלינו המבוגרים בשלב שנת החלום, שרירי השלד שלנו משותקים. המנגנון הזה שמשתק את השרירים שלנו קלות בזמן שינה למעשה מונע מאיתנו לבצע ולקיים את הפעולות שאנחנו עושים בחלום. אבל, אצל ניובורן, מנגנון שיתוק השרירים הזה לא פעיל. ולכן תינוקות מסתובבים, משמיעים קולות, כן, גם קולות בכי, ולפעמים אפילו פותחים את עיניהם, כל זה בזמן שהם באמת ישנים! 

בעוד שחלק מהרעשים במהלך שנת הניובורן הם נורמליים לחלוטין בשינה פעילה, רעשים אחרים יכולים להוות אינדיקציה למחלה, אי נוחות או מצוקה ולכן, לעולם אל תתעלמו מהאינטואיציה שלכם ותמיד אם יש ספק, כדאי להתייעץ עם רופא. אנחנו כאן רק כדי להעשיר לכם את הידע, אבל תמיד צריך לוודא שלא מדובר במצב שדורש בירור מעמיק (כמו קושי נשימתי, נחירות וכדומה)

איך נראית שינה פעילה אצל תינוקות?

אם עכשיו אנחנו ישנים והייתם שומעים את זה בלילה, הייתם קופצים מהמיטה ומיד מרימים את התינוק שלכם נכון? מזה קופצים, כאילו תנין נשך אתכם בטוסיק. אבל עכשיו אתם יודעים שהפעולה הזאת עלולה להעיר את התינוק שלכם בלי כוונה. 

כל התינוקות זזים ואולי אפילו משמיעים קולות בלילה. אבל ייתכן מאוד שהם ישנים! זוהי שינה פעילה. שינה פעילה יכולה להיות הסיבה שאתם מוכנים להישבע שהתינוק שלכם ער בין השעות 3:00-6:00 בבוקר או נאבק עם גזים, או נלחם לצאת משמיכת העיטוף. ואם אנחנו טועים בזיהוי השינה הפעילה הזו וקופצים עליו מיד אתם עלולים להעיר את התינוק שלכם בטעות.⁣

לכן, אם אתם שומעים את תינוקכם משמיע קולות בשנתו, אני רוצה שתדעו שאלו הם בדרך כלל קולות שינה פעילה של ניובורן. יחד עם זאת, אם התינוק שלכם חולה, נשמע גדוש, או שאתם מודאגים אם מה שאתם שומעים תקין, תבדקו את זה מול רופא הילדים שלכם. אתם תמיד יכולים להסריט את זה כשזה קורה ואז תהיו רגועים יותר שהרופא הבין בדיוק למה אתם מתכוונים. 

רגע! את אומרת לי לא לגשת לתינוק הבוכה שלי בלילה? 

לא! בכלל לא! אם התינוק שלך צריך אותך, את שם בשבילו. אבל שנייה לפני שאנחנו קופצים עליו, אנחנו פשוט עוצרים לשנייה ומתבוננים.

הקדישו רגע להקשיב לתינוק שלכם לפני שאתם מגיבים. תנו לתינוק שלך כמה שניות לפני שאתם ממהרים להרים אותם. הזמן הזה יעזור לכם להבין האם התינוק שלכם רק עובר את השינה הפעילה או האם התינוק שלכם התעורר וזהו, השינה שלו נגמרה.⁣ 

אם הוא עם עיניים עצומות, נסו רק להשגיח ולתת לו כמה דקות כל עוד אתם לא מזהים בכי ומצוקה, ותאפשרו לו לעבור את שלב השינה הזה. הוא מבחינתו ממשיך את השינה שלו. אם הוא בוכה, והעיניים שלו פקוחות ואתם מזהים שהוא ער, כמובן שהסתיים פרק השינה הזה. אבל לפחות עצרתם כדי לשאול את עצמכם את השאלה החשובה הזאת.

כמה זמן נמשכת שינה פעילה של ניובורן? 

ניובורן מבלים כמעט מחצית מזמן השינה שלהם בשינה פעילה. ( 1 , 3 ) אם מחזורי שינה של ניובורן נמשכים כ-50 דקות, כמעט 25 דקות מהן נמצאות בשינה פעילה.

מתי התופעה הזאת תחלוף? 

בדרך כלל סביב גיל 3-5 חודשים כאשר מבנה השינה של התינוקות שלנו משתנה והופך להיות דומה יותר לעולם המבוגרים, ( 2 , 3 ) במהלך השינוי הזה השינה הפעילה פוחתת והאפיזודות של התזוזות הספציפיות האלה מתוך שינה הולכות ופוחתות בהדרגה. יש ילדים שעדיין נראה אצלם לא מעט תנועה בשינה אפילו עד גיל 5 שנים, אבל זה יהיה רגוע יותר לעומת שלב הניובורן שלהם.

מקווה שהצלחתי להרגיע אתכם קצת ולהסביר לכם את הביולוגיה והפיזיולוגיה של השינה של התינוק החדש והקסום שלכם. כשמבינים את הביולוגיה הרבה יותר קל לנו לדעת ולהבין איך להתמודד עם כל מיני תופעות שבעבר היינו נותנים להם פרשנות אחרת מתוך מקום של חששות, דאגה ופחד. אם אתם מרגישים שאתם צריכים הבנה רחבה ומעמיקה יותר של השינה של הניובורן שלכם ואתם רוצים כלים נוספים שיעזרו לו לישון טוב יותר, אתם מוזמנים להצטרף אל תוכנית הליווי שלנו לניובורן שבה ניקח אתכם יד ביד בדרך להנחת בסיס השינה הטוב והבריא ביותר עבור הניובורן שלכם. 

מקורות

  1. וילק וחב'. (2019). על התפתחות מצבי שינה בשבועות הראשונים לחיים
  2. פאטל וחב'. (2022). פיזיולוגיה, שלבי שינה
  3. Shakankiry, H. (2011). פיזיולוגיה של שינה והפרעות שינה בילדות

The post תינוק שזז באי נוחות בזמן השינה appeared first on סוזי גטניו אחות מומחית בשינה.

]]>
https://suzisleep.co.il/%d7%aa%d7%99%d7%a0%d7%95%d7%a7-%d7%a9%d7%96%d7%96-%d7%91%d7%90%d7%99-%d7%a0%d7%95%d7%97%d7%95%d7%aa-%d7%91%d7%96%d7%9e%d7%9f-%d7%94%d7%a9%d7%99%d7%a0%d7%94/feed/ 0
לחץ שינה https://suzisleep.co.il/%d7%9c%d7%97%d7%a5-%d7%a9%d7%99%d7%a0%d7%94/ https://suzisleep.co.il/%d7%9c%d7%97%d7%a5-%d7%a9%d7%99%d7%a0%d7%94/#respond Wed, 18 Oct 2023 14:19:21 +0000 https://suzisleep.co.il/?p=4360 אם התינוק שלך מתקשה להירדם או לשמור על רצף שינה ועושה תנומות קצרות, את במקום הנכון. בואו נדבר על לחץ שינה וכיצד זמן ערות משפיע על דחף השינה. מהו לחץ שינה? לחץ שינה או דחף שינה, הוא המנגנון שאומר לגוף שלנו שהגיע הזמן לשינה. ככל שאנחנו ערים, ככה אנחנו צוברים עייפות, זה הגיוני, נכון? ככל […]

The post לחץ שינה appeared first on סוזי גטניו אחות מומחית בשינה.

]]>
אם התינוק שלך מתקשה להירדם או לשמור על רצף שינה ועושה תנומות קצרות, את במקום הנכון. בואו נדבר על לחץ שינה וכיצד זמן ערות משפיע על דחף השינה.

מהו לחץ שינה?

לחץ שינה או דחף שינה, הוא המנגנון שאומר לגוף שלנו שהגיע הזמן לשינה. ככל שאנחנו ערים, ככה אנחנו צוברים עייפות, זה הגיוני, נכון? ככל שאני אהיה ערה יותר זמן, ככה לחץ השינה שלי יהיה גבוה. למעשה מדובר במנגנון של עלייה ברמת האדנוזין בגוף ככל שאנחנו ערים. כשאנחנו נמצאים בלחץ השינה המתאים הגוף שלנו מסוגל להירדם בקלות ולישון רצוף.

קחו בחשבון שלחץ שינה הוא לא הגורם היחיד שמשפיע על השינה של התינוק שלנו: מחלה, בקיעת שיניים, קפיצות גדילה וסביבת החדר משפיעים גם הם על יכולתו של התינוק לישון.

איך לחץ השינה משפיע על השינה של התינוק?

לחץ השינה משפיע הן על איכות השינה והן על אורך השינה של התינוק או הפעוט (הדבר נכון גם לגבי מבוגרים!). נסו לחשוב על לחץ שינה כעל מיכל שמתמלא בהדרגה בזמן ערות ומתרוקן חזרה כשהתינוק ישן. כלומר, אם מקודם הסברנו שככל שאנחנו ערים לחץ השינה מתגבר, ברגע שאנחנו ישנים, לחץ השינה יורד ומאפשר לנו לפתוח חלון ערות חדש ולהתחיל לצבור לחץ שינה מחדש.

איך אנחנו יודעים כמה זמן התינוק שלנו צריך להיות ער כדי לדעת שהוא צבר את לחץ השינה הנכון עבורו והוא יוכל להירדם בקלות ולעשות תנומה ארוכה? לזה אנחנו קוראים חלונות ערות. כמו שאתם מבינים, לכל גיל יש את חלונות הערות שלו שבונים לחץ שינה טוב. כשאנחנו מדברים על תינוקות קטנים, מספיק שהם יהיו שעה ערים כדי לצבור לחץ שינה ולהיות זקוקים לשינה. ככל שהתינוק גדל, הוא מסוגל למשוך יותר זמן בחלון הערות שלו ולכן חלונות הערות מתרחבים עם הגיל ואנחנו נדרשים לעשות את ההתאמות, אחרת נראה שיבושים בשינה.

עכשיו, כשהבנו את המנגנון הביולוגי הזה, בואו נבין איך משפיע לחץ השינה בכל מיני מצבים:
1. אם הרדמנו את התינוק שלנו לפני שהגענו ללחץ השינה המתאים. במילים אחרות, אם בגיל 5 חודשים חלון הערות של התינוק שלי צריך להיות 2-3 שעות, ואני מרדימה אותו אחרי שעה וחצי של ערות כי הוא נראה לי עייף-גמור, לחץ השינה שלו לא נבנה עד הסוף (אפילו שהוא נראה עייף מאוד) ואז הוא גם יתקשה להירדם, כי מבחינה פיזית, הוא עוד לא עייף מספיק. אבל גם אם הוא הצליח להירדם, התנומה הזאת צפויה להימשך 30-40 דקות במקרה הטוב. ובגלל שהתנומה הזאת הייתה קצרה, התינוק הזה לא יוכל להחזיק את עצמו ער שוב את חלון הערות המתאים לגילו, והוא שוב יהיה עייף תוך שעה וחצי. מבינים את התמונה? אנחנו נכנסים ללופ בלתי נגמר של חלונות ערות קצרים ותנומות יום קצרות ותינוק קצר ועצבני.

2. אם הרדמנו את התינוק שלנו אחרי שעבר חלון הערות המתאים לגיל שלו, כי נניח שהוא לא נראה לנו עייף, הגוף שלו יפריש הורמונים מעוררי כדי שיוכל לשרוד את העייפות הזאת. כדי שיוכל לתפקד. אבל גם המצב הזה לא טוב לאף אחד. לזה אנחנו קוראים מצב של עייפות יתר. במקרה כזה, ההורים מתארים לי שהתינוק שלהם לא עייף בשעה 21 בערב ושהוא לא נרדם לפני 11 בלילה. במצב כזה, התינוק לא נרדם כי הוא עייף. הוא נרדם כי הוא קורס. כי אי שם, בשעה 20, כשהייתה השעה ההגיונית שלו לישון, השעה שמתאימה לו ביולוגית (בתינוקות מעל גיל 4 חודשים) הופרשו הורמוני עוררות, אדרנלין וקורטיזול והוא נראה בשיא שלו. אבל הוא עייף. להרדים תינוק בשלב הזה זו תהיה משימה קשה מאוד וארוכה.

ועכשיו אתם מבינים כמה חשוב לשמור על טווח חלונות הערות המתאימים לגיל של התינוק שלכם, כדי לבנות לו לחץ שינה נכון.

אם אתם נמצאים בלופ הזה ולא מצליחים להגיע לסדר היום שתואם לגיל של התינוק שלכם וכל הרדמה זה מאבק או שכל תנומת יום היא קצרה ואתם עובדים בהרדמות, אני מזמינה אתכם להצטרף לתוכנית הליווי שלי ונוכל לעשות את זה יחד אתכם בהדרגה וללוות אתכם להצלחה.

הערה לגבי תינוקות עד גיל 4 חודשים: גם בטווח הגילאים הזה אנחנו מייחסים חשיבות גדולה לחלונות הערות וללחץ שינה אבל יש שיקולים אחרים ספציפיים לגיל. עד גיל 4 חודשים אנחנו גם מייחסים חשיבות גדולה מאוד לסימני עייפות. מגיל 4 חודשים אנחנו יותר מסתכלים על השעון ועל חלונות הערות ופחות על סימני עייפות. כי כמו שראיתם בדוגמא שנתתי מקודם, התינוק יכול לפהק גם כי משעמם לו ולא רק כי הוא עייף. סימני העייפות הופכים ללא ספציפיים מגיל המאוחר יותר.

רגע, אז "שינה מולידה שינה" הוא שטויות?

הרי כולנו למדנו ששינה מולידה שינה ושלא מעירים תינוק ישן. כלומר, ככל שהתינוק יישן יותר ביום, ככה הוא יישן טוב יותר בלילה. עכשיו אתם מבינים שזה לא תמיד נכון. לכל גיל יש את כמות השינה המומלצת ביום ובלילה ומדובר בטווח די רחב. אבל אם אנחנו יוצאים מהטווח הזה, אנחנו נראה קיצון. תינוק שיישן יותר ממה שמומלץ לו בשעות היום, עלול להתעורר לנו בשעה 4 בבוקר כי הוא סיים את מכסת שעות השינה שלו. או לחילופין שהוא יפתח לנו חלון ערות מ1 בלילה עד 3 ורק לאחר מכן יחזור לישון לעוד כמה שעות.

מה אני רוצה שתיקחו מכאן? ששום קיצון הוא לא טוב. יותר מידי שינה ביום, לא טוב. פחות מידי שינה ביום, גם לא טוב. ולכן, שוב אני מחזירה אתכם אל חלונות הערות וחשיבות הסדר יום.

המפתח ללחץ שינה הוא איזון של שינה וזמן ערות.

אם אתם רוצים להכיר את חלונות הערות שמתאימים לכל גיל וגיל תוכלו למצוא אותם גם בבלוג, גם בפודקסט וגם באינסטגרם שלי.

האם חשיפה לאור משפיעה על לחץ השינה?

כן. הנה 2 דרכים שבהן חשיפה לאור משפיעה על לחץ השינה:

חשיפה לאור במהלך היום אומרת לגוף לשחרר מלטונין (הורמון השינה) בלילה כשיורד החושך. עלייה במלטונין הופכת את לחץ השינה הזה לחזק הרבה יותר.

חשיפה לאור עוזרת לכוון את השעון הביולוגי שלנו. אֵיך? האור מרמז למוח שלנו שעכשיו הזמן להיות ער. אתם בטח מכירים את זה כשאתם יוצאים ממקום חשוך בבת אחת לאור חזק, אתם מרגישים את הכאב במרכז המצח. כי החשיפה לאור מעוררת לנו את המוח. ואז, כשאנחנו עוברים לחדר חשוך, זה מרמז למוח שלנו שהגיע הזמן לישון.

שימו לב, מאחר ומומלץ לישון בחושך מוחלט, עבור האכלות לילה והחלפת חיתולים, תוכלו להשתמש במנורת לילה עמומה. רק הקפידו לכבות אותה כשתסיימו.

כמה זמן צריך לקחת לילד שלי להירדם?

עבור רוב התינוקות, זמן ההירדמות הוא בדרך כלל 5-20 דקות.

אם לוקח לתינוק שלך הרבה פחות מ-5 דקות להירדם, ויש לו תנומות קצרות או שהוא מתעורר במהלך הלילה או מתעורר לפני 6:00 בבוקר , זה מרמז לנו על כך שהוא כל הזמן נמצא בעייפות יתר.

לעומת זאת, אם לוקח לתינוק שלך הרבה יותר מ-20 דקות להירדם, זה עשוי ללמד אותנו שהוא זקוק ליותר זמן ערות ושעוד לא עבר חלון הערות המתאים לו. הוא לא עייף מספיק.

בסביבות גיל שנתיים אנחנו נראה שייקח לפעוט קצת יותר זמן להירדם בערך 20-30 דקות. מוחותיהם הגדלים ודמיונם המתהווה כל כך עסוקים, ולעתים קרובות הם זקוקים לעוד קצת זמן כדי להוריד הילוך לפני שהם נרדמים.

מה צריך לעשות כדי להגביר את לחץ השינה של תינוקות ופעוטות?

1. לעקוב אחר חלונות הערות המתאימים לגיל. חלון ערות הוא זמן הערות שהתינוק שלך מבלה בין התנומות, החלון מתחיל להיספר מהרגע שהתינוק יוצא מהעריסה או המיטה ומסתיים כשהוא שוב מונח לישון.

2. לאפשר זמן ערות פעיל

כל הפעילויות במהלך חלון ערות מוסיפות ללחץ השינה של התינוק או הפעוט וממלאות את מיכל העייפות שלו (על פעילות נחשבת: האכלה, משחק, יציאה החוצה או אינטראקציה איתך).

בדיוק כמו מבוגרים, תינוקות ופעוטות ישנים טוב יותר כשהם מזיזים את גופם ומגרים את המוח שלהם . זה לא אומר שאתם צריכים להיות צוות הוואי ובידור במלון באילת. ואתם בטח לא צריכים להירשם לחוגים רק בשביל לעייף אותם. תינוקות מתעייפים גם מזמן רצפה, מעצם החקירה שלהם את העולם. תנו לתינוק שלכם זמן רצפה עצמאי לתרגל מיומנויות חדשות, כמו גלגול, ישיבה, זחילה וצעדים. הקדישו מספר דקות לשיחה עם התינוק שלכם פנים אל פנים. צאו לקבל אוויר צח על ידי טיול בחוץ. זכרו, כל הפעילויות מוסיפות ללחץ השינה של ילדכם.

3. השתמשו באור ובחושך

האור מגרה את מוחו של התינוק והפעוט להתעורר. יציאה החוצה, פתיחת התריסים, או אפילו פשוט הדלקת אורות בהירים במהלך היום יכולים לעזור לכוון את השעון הפנימי שלהם ולבנות לחץ שינה.

כשמגיע הזמן לישון (בלילה ובתנומות היום), תרצו להחשיך את החדר.

נסו להימנע מזמן מסך לפחות שעה לפני השינה. מחקרים מראים שחשיפה לאור כחול יכולה להקשות על ההירדמות בגלל עיכוב של הפרשת המלטונין.

יש לחץ שינה נכון ועדיין והשינה היא מאבק קשה?

כאן אנחנו כבר צריכים להתערב בדרכים אחרות. יש עוד סיבות להירדמות ארוכה ולתנומות יום קצרות או שנת לילה לא רציפה. בתהליכי הליווי שלנו אנחנו עוברים סיבה סיבה ושוללים אותה או מטפלים בה. השינה תלוייה ביותר מגורם אחד ולכן צריך לבצע את ההתאמות הנדרשות.

The post לחץ שינה appeared first on סוזי גטניו אחות מומחית בשינה.

]]>
https://suzisleep.co.il/%d7%9c%d7%97%d7%a5-%d7%a9%d7%99%d7%a0%d7%94/feed/ 0
התינוק נרדם בזמן האכלה https://suzisleep.co.il/%d7%94%d7%aa%d7%99%d7%a0%d7%95%d7%a7-%d7%a0%d7%a8%d7%93%d7%9d-%d7%91%d7%96%d7%9e%d7%9f-%d7%94%d7%90%d7%9b%d7%9c%d7%94/ https://suzisleep.co.il/%d7%94%d7%aa%d7%99%d7%a0%d7%95%d7%a7-%d7%a0%d7%a8%d7%93%d7%9d-%d7%91%d7%96%d7%9e%d7%9f-%d7%94%d7%90%d7%9b%d7%9c%d7%94/#respond Wed, 18 Oct 2023 13:45:22 +0000 https://suzisleep.co.il/?p=4357 זו סיטואציה נפוצה. אני מתחילה להניק ותוך דקות בודדקות הבייבי נרדם לי על הציצי. אין לי בעיה עם זה שהוא נרדם לי על הציצי, אבל ככה אני לא מצליחה להאכיל אותו ארוחה טובה ואני מוצאת את עצמי מניקה כל היום ב"נשנושים". אז בואי נדבר על הסיבות לכך ומה ניתן לעשות כדי לעודד האכלה טובה מדוע […]

The post התינוק נרדם בזמן האכלה appeared first on סוזי גטניו אחות מומחית בשינה.

]]>
זו סיטואציה נפוצה. אני מתחילה להניק ותוך דקות בודדקות הבייבי נרדם לי על הציצי. אין לי בעיה עם זה שהוא נרדם לי על הציצי, אבל ככה אני לא מצליחה להאכיל אותו ארוחה טובה ואני מוצאת את עצמי מניקה כל היום ב"נשנושים". אז בואי נדבר על הסיבות לכך ומה ניתן לעשות כדי לעודד האכלה טובה

מדוע תינוקות נרדמים בזמן הנקה או האכלה מבקבוק?

תינוקות עלולים להירדם על השד או הבקבוק בגלל כמה סיבות:
1. ההאכלות מתרחשות בסמוך לסופו של חלון הערות. כשהתינוק מגיע לסוף חלון הערות שלו הוא מלכתחילה עייף ונוטה להירדם בקלות.

2. ההתכרבלות איתך בזמן האכילה מרגיש נוח ומתאים לשינה. בואי, גם לי נעים להירדם כששנינו מכורבלים ככה.

3. חלב אם כולל הורמונים המעודדים רגיעה אצל תינוקות, מה שלעתים קרובות גורם להם להירדם.

4. הסביבה שבה את מאכילה נוחה לשינה ו"מסמנת" למוחו של תינוקך שהגיע הזמן לישון (חדר חשוך, מכשיר רעש לבן מופעל וכו').

5. התינוק שלך מקשר בין האכלה לשינה. הוא כבר כל כך התרגל להירדם על הציצי, שאיך שמחברים אותו הוא נרדם.

6. כשהתינוק שלך חיפש קרבה ונוחות מלכתחילה ולא חיפש אוכל.

האם עלי לדאוג אם התינוק שלי נרדם בכל פעם שהוא יונק? למה שארצה לשמור על התינוק שלי ער במהלך ההאכלות?

הירדמות בזמן הנקה היא לא תמיד בעיה. אם התינוק שלך נרדם בהנקה וכולכם בטוב עם זה, אתם יכולים להמשיך לעשות מה שעובד בשבילכם, אין בכך פסול.

עם זאת, הנה כמה סיבות שיכולות לעזור לך לשמור את תינוקך ער במהלך האכלה:

כאשר תינוקך נשאר ער במהלך האכלה, זה מעודד אותו לצרוך ארוחה מלאה. האכלה מלאה עוזרת לתינוקך לקבל מספיק קלוריות בשעות היום, מה שמאפשר שנת לילה מגובשת יותר.

שמירה על ערנות בזמן ההנקה או הבקבוק עוזרת לבנות את לחץ השינה. תחשבו עליכם רגע. אם ישנתם שנת צהריים, אפילו של חצי שעה, הרי רוב הסיכויים שלא תצליחו להירדם לשנת לילה שעתיים אחר כך. כי אתם לא עייפים מספיק, כי איפסתם את העייפות שלכם בתנומה הקצרה שלקחתם. כאשר תינוקות מנמנמים במהלך האכלה, התנומה הקטנה הזו מורידה את סף העייפות שלהם שלהם ואז אני עלולה לראות תינוק שמתקשה להירדם או שנרדם אבל מתעורר לאחר תנומה קצרה מאוד.

כאשר תינוקות מסוגלים להירדם בעצמם, הם יכולים לעתים קרובות לישון רגוע יותר. מצד שני, תינוקות שנרדמים תוך כדי אכילה מתקשים לעתים קרובות לחבר בין מחזורי שינה, מה שאומר שהם לוקחים תנומות קצרות יותר ומתקשים לישון רצוף בלילה. לעתים קרובות הם מתעוררים בין מחזורי שינה וזקוקים להאכלה כדי לחזור לישון, כי רק ככה הם יודעים להירדם.

אם אתם מזהים שהתינוק שלכם תלוי בהאכלה הזאת לצורך הירדמות ואתם לא מצליחים להפקיד לו את האוכל מהשינה הצוות שלי ואני כאן בשבילכם! בתוכניות הליווי שלנו אני מלמדת אתכם טכניקות שיעזרו לתינוק שלכם להירדם עצמאית ולזכות בשינה רציפה יותר ואיכותית יותר ובהרדמות קלות גם בתנומות היום.

כיצד אוכל לשמור על התינוק שלי ער להאכלה?

אם התינוק שלך נרדם בזמן הנקה או האכלה מבקבוק, הנה כמה אסטרטגיות נהדרות לנסות:

התחילו עם החלפת חיתול כדי לעזור לתינוקך להתעורר מעט. אתם יכול גם להוסיף החלפת חיתול באמצע ההאכלה. עצם הפעולה הזאת מעוררת אותם.

הפשיטו את התינוק שלכם, כסו אותו בחיתול בד והצמידו אותו כך שיהיה במגע "עור לעור". מגע עור לעור מעודד יניקה ועוזר לשמור על ערנות התינוק בזמן האכלה. זה נהדר הן לתינוקות יונקים והן לתינוקות הניזונים מבקבוק.

השאירו את האורות דולקים בזמן ההאכלה. פתחו את הווילונות כדי לתת לאור היום להיכנס פנימה! כשאנחנו רוצים להפריד בין האכלה לבין ההירדמות אנחנו דואגים שיהיה אור בזמן האכלה (חוץ משנת הלילה כמובן, בלילה כשאנחנו מאכילים אנחנו שומרים על חושך)

ודאו שהתינוק שלכם נצמד טוב לשד ויונק באופן יעיל. לפעמים בעיות טכניות של חיבור לא יעיל בהנקה גורם להם להתעייף ולעבוד יותר מידי קשה בשביל מעט מאוד חלב ואז הם פשוט מותשים ונרדמים. אם אתם חושבים שזה המצב, תוכלו להתייעץ עם יועצת הנקה שהיא אחות במקצועה.

הציעו האכלה בתחילת חלון ערות אם אפשר ולא בסופו. במילים אחרות, תאכילו בחצי שעה הראשונה מהרגע שהתינוק שלכם מתעורר מהתנומה שלו, כשהוא עירני וכשאין לו לחץ שינה. כך נקטין את הסיכוי שהוא יירדם עם האוכל.

תוך כדי ההאכלה דברו אל התינוק שלכם או תנו לו להחזיק צעצוע קטן של רעשן כדי לשמור על ערנות וגירוי.

אם התינוק שלך נרדם לעיתים קרובות במהלך האכלה לפני השינה, תוכלי להעביר את ההאכלה לאחד השלבים הראשונים בטקס שינה. לדוגמה: האכלה בחדר מואר, מקלחת ומיטה. במקום: מקלחת האכלה ומיטה.

אם התינוק שלי נרדם בהנקה, האם זה בגלל שהוא מלא ושבע?

זה אפשרי, בהחלט. עם זאת, תינוק שנרדם על השד יכול גם להצביע על כך שהוא עייף מכדי לאכול טוב או שפשוט לא היה רעב מספיק מלכתחילה כדי לקבל האכלה מלאה.

הנה כמה סימנים לכך שהתינוק שלך שבע לאחר האכלה:

הם מתרחקים מהאוכל ולא מעוניינים להמשיך לאכול.

הם עלולים לסגור את השפתיים ולסרב לפתוח את הפה.

הגוף שלהם רגוע ורפוי: הידיים פתוחות לעומת קפוצות לאגרופים כשהוא רעב.

הם במצב רוח טוב ובשלווה עד ההאכלה הבאה שלהם (כ-2-3 שעות מאוחר יותר).

#מה עלי לעשות אם התינוק שלי רוצה לינוק ללא הפסקה אבל נרדם?

כאשר תינוקות רוצים לינוק ללא הרף, עלינו לשאול כמה שאלות:

האם התינוק שלי מראה סימני רעב או שהוא פשוט משחק או מברבר?

האם ייתכן שהתינוק שלי מנשנש כל הזמן כך שהוא לא רעב מספיק בשביל ארוחה מלאה?

האם התינוק שלי מתקרב לסוף חלון הערות שלו ומה שאני רואה עכשיו אלו סימני עייפות ולא סימני רעב?

האם מדובר עכשיו ברצון למוצץ או לעצם היניקה עצמה כדי להירגע ולהירדם ולא כדי לאכול?

אם עשינו הכל, והתינוק שלך שומר על חלונות ערות נכונים לגיל שלו ואת פועלת על פי כל העקרונות של האכלה מלאה ולא נשנושים והתינוק שלך עדיין יונק ללא שום הפסקה בין לבין שווה לבדוק עם אחות מומחית בהנקה או עם רופא הילדים שלכם כי אולי התינוק שלכם זקוק לעזרה בחיבור לשד ואולי צריך לשלול מצבים כמו ריפלוקס.

לתינוק שלי יש ריפלוקס וצריך להחזיק אותו זקוף לאחר האכלה. אם הם ישנים זקופים, איך נוכל לעבוד על הירדמות עצמאית?

תינוק שנרדם באופן עצמאי זה תנאי ממש קריטי ללילה שלם. אז אם המטרה שלנו היא למנוע את ההירדמות שלו עלינו אחרי האוכל, הנה כמה טיפים לשמירה על ערנות של תינוק בחצי שעה לאחר ההאכלות כשהוא מוחזק בתנוחה זקופה:

בסיום ההאכלה נתקו את התינוק מהשד והתחילו להסתובב בבית, הסתכלו במראה או הראו לו צעצועים. תשעשעו אותו ותעניינו אותו במקום להרדים אותו על השד או עליכם. גם תינוקות עם ריפלוקס יכולים לישון טוב יותר, ליווינו המון משפחות עם תינוקות ריפלוקס ואתם לא מבינים כמה חשוב לתינוקות האלה לישון טוב בלילה. התסמינים של הריפלוקס מחמירים בלילה מכל מיני סיבות ומנגנונים, אז דווקא לתינוקות כאלה השינה הטובה כל כך חשובה באיזון התסמינים של הריפלוקס.

שימו את התינוק במנשא עם הפנים כלפי חוץ, שיראה את העולם (כשזה כבר מתאים לגיל כמובן)

כשאתם יושבים והברכיים שלכם מורמות, השעינו את התינוק מולכם ודברו איתו.

לפני השינה, הציעו האכלה לפני המקלחת. אמבטיה מחזיקה את התינוק באופן טבעי במצב זקוף, כך שהיא משמשת כפעילות מצוינת להפרדה בין האכלה ושינה. אמבטיה לא מחמירה או מפריעה לרפלוקס.

בהאכלות לילה, קרוב לוודאי שהתינוק שלך יירדם בעודו מוחזק זקוף. זה בסדר, שם באמת אין ברירה. אין לי רצון להעיר את התינוק שלי בתוך שנת הלילה שלו ולשמור אותו ער.

*שימו לב: תנוחות מסוימות, כמו נדנדה או מושב בטיחות, עלולות לגרום ללחץ על הבטן ולהחמיר את תסמיני הריפלוקס. נסו להימנע ממושבים לרכב ונדנדות במשך 20-30 דקות לאחר האכלה.

מה עליי לעשות אם התינוק שלי נרדם בהנקה ואז מתעורר כשמניחים אותו?

אני יודע שזה יכול להיות מתסכל אם התינוק שלך מתעורר ברגע שאת משכיבה אותו. האמת היא שתינוקות מתעוררים לעתים קרובות כשהם מונחים בעריסה בגלל השינוי הגדול והפתאומי בסביבה שלהם. הם התכרבלו בחוזקה בזרועותיך החמות ועכשיו הם על משטח קריר ושטוח. זה פשוט לא מרגיש אותו דבר. אם התינוק שלך נרדם בזרועותיך ואת רוצה להשכיב אותו לשינה, נסי להחזיק אותו עוד כמה דקות כדי להבטיח שהוא ישן לגמרי. לאחר מכן, כשאת משכיבה אותו בעריסה, השאירי את היד שלך על החזה שלו במשך דקה או שתיים כדי להקל על המעבר.
כשאת מעבירה אותו לעריסה, נסי במקום להניח אותו מיד על הגב, להניח אותו קודם כל על הצד ואז בעדינות לסובב אותו אל הגב.
אבל חשוב שתדעי שזה פלסטר. זה לא תמיד יעזור ולא באמת יפתור את בעיית ההתעוררות מאחר והסיבה היא שהתינוק שלך הלך לישון על הידיים ומתעורר במקום אחר, בעריסה שלו. כשתלמדי את התינוק שלך להירדם במיטה שלו, הבעיה הזו תחלוף.

אני יודעת שזה יכול להיות מאוד מאוד מתסכל. במקרים כאלה לפעמים אתם מרגישים שאתם עובדים כל היום בהרדמות. שכל היום הוא יונק ואני כל היום נשארת בבית כי הוא או לפני הנקה או לפני שינה. אני רוצה להגיד לך באופן שלא משתמד לשתי פנים. אפשר לעזור לתינוק שלך בכל גיל לישון טוב יותר ולפתח הרגלי שינה טובים. אז אנחנו כאן בשבילך אם את מרגישה שאת רוצה דרך ברורה ושאין לך זמן וכוח לניסוי וטעיה.

The post התינוק נרדם בזמן האכלה appeared first on סוזי גטניו אחות מומחית בשינה.

]]>
https://suzisleep.co.il/%d7%94%d7%aa%d7%99%d7%a0%d7%95%d7%a7-%d7%a0%d7%a8%d7%93%d7%9d-%d7%91%d7%96%d7%9e%d7%9f-%d7%94%d7%90%d7%9b%d7%9c%d7%94/feed/ 0
סדר יום לגיל 4 חודשים https://suzisleep.co.il/%d7%a1%d7%93%d7%a8-%d7%99%d7%95%d7%9d-%d7%9c%d7%92%d7%99%d7%9c-4-%d7%97%d7%95%d7%93%d7%a9%d7%99%d7%9d/ https://suzisleep.co.il/%d7%a1%d7%93%d7%a8-%d7%99%d7%95%d7%9d-%d7%9c%d7%92%d7%99%d7%9c-4-%d7%97%d7%95%d7%93%d7%a9%d7%99%d7%9d/#respond Wed, 18 Oct 2023 13:41:09 +0000 https://suzisleep.co.il/?p=4355 אתם והתינוק שלכם למדתם כל כך הרבה ביחד ב-4 החודשים האחרונים ועוד כל כך הרבה דברים מהנים מחכים לכם! היום אני אשתף אתכם בשאלות נפוצות שאני מקבלת מהורים על לוחות זמנים של שינה בגיל ארבעה חודשים, חלונות ערות וקפיצות התפתחות. מהו סדר יום לדוגמה של שינה והאכלה לתינוק בן 4 חודשים? שעה                 פעילות 07:00   […]

The post סדר יום לגיל 4 חודשים appeared first on סוזי גטניו אחות מומחית בשינה.

]]>
אתם והתינוק שלכם למדתם כל כך הרבה ביחד ב-4 החודשים האחרונים ועוד כל כך הרבה דברים מהנים מחכים לכם! היום אני אשתף אתכם בשאלות נפוצות שאני מקבלת מהורים על לוחות זמנים של שינה בגיל ארבעה חודשים, חלונות ערות וקפיצות התפתחות.

מהו סדר יום לדוגמה של שינה והאכלה לתינוק בן 4 חודשים?

שעה                 פעילות

07:00               להתעורר ולהאכיל

8:30-9:45         תנומה 1

9:50                 הַאֲכָלָה

11:20-12:40     תנומה 2

12:45               הַאֲכָלָה

14:20-15:30     תנומה 3

15:40               הַאֲכָלָה

17:20-17:50     תנומה חטופה

19:00               הַאֲכָלָה

19:45               הרדמת לילה

22:00               האכלת חלום אופציונלית

שימו לב לדברים חשובים:

זו רק דוגמה לאופן שבו יום יכול להקיים. אני ממש אוסרת עליכם לנסות ולקיים את סדר היום הזה במדוייק. אני כתבתי אותו כדי שנוכל לנתח אותו, להבין את העקרונות שלו ולייצר איזשהו סדר מינימלי. זו רק דוגמה שנתונה לשינויים. אתם צריכים לפתח גמישות. אתם תתאימו את סדר היום שלכם לפי שעת ההתעוררות של התינוק הספציפי שלכם ולפי אורך התנומות שלו. כי תנומות היום לא זהות זו לזו. לפעמים יהיו תנומות קצרות ולפעמים התנומות יהיו ארוכות יותר ולפי זה תצטרכו לנהל את סדר היום.

מהם חלונות הערות לתינוק בן 4 חודשים?

חלונות הערות של תינוק בן ארבעה חודשים נע בין 90 ל-120 דקות. בדרך כלל אנו רואים את חלונות ההתעוררות הללו מתחילים קצרים יותר בבוקר ומתארכים ככל שהיום מתקדם.

כמו כן, ככל שתינוקות מתבגרים, חלונות ההערות הללו יצטרכו להתרחב. בשבוע 17, לא כל התינוקות יהיו מוכנים לחלונות ערות שנמשכים 120 דקות מלאות, אפילו בסוף היום. מצד שני, בשבוע 21, חלון ערות של 90 דקות יהיה קצר מדי, אפילו לחלון ראשון בבוקר.

אז תתנסו בחלונות הערות ותבחנו מה הכי נכון עבור הגיל של התינוק הספציפי שלכם. כמובן שבתוך תהליכי הליווי שלנו אנחנו נעשה את זה יחד אתכם וזה חלק קריטי ביותר שאנחנו בונים. חלונות ערות זה ממש עמוד תווך בכל דיבור על סדר יום או שינה בלילה וביום של תינוקות ומבוגרים כאחד.

מהן אבני הדרך ההתפתחותיות בגיל 4 חודשים?

אבני דרך התפתחותיות הן רגעים מרגשים להורים ולתינוק. והחודש התינוק שלך אולי יראה לך דברים חדשים שהוא למד. התינוק שלך עשוי להכניס חפצים לפה שלו עכשיו כשתיאום עין-יד משתפר. התינוק שלך עלול להתגלגל מהבטן לגב ולהתחיל לעבוד על גלגול גב לבטן! ייתכן שהתינוק שלך יוכל לשבת עם תמיכה ולהראות לך את כוח הליבה החדש שלו! והוא ממשיך להשתולל ולקשקש בתגובה לאינטראקציה.

רק תזכרו כל הזמן בבקשה שאבני דרך מבוססות על טווחי גילאים, וכל תינוק הוא ייחודי. חלק מהתינוקות יעשו את הפעולות האלה מוקדם מן הצפוי ויש שיעשו זאת באיחור וכל עוד זה בטווח, שניהם תקינים. תזכרו, הבת של חברה שלך היא לא המדד של טיפת חלב והיא לא מהווה את הסטנדרט העולמי, אז תורידו את הלחץ. בכל חשש או דאגה שיש לכם לגבי ההתפחות של התינוק שלכם, תתייעצו עם אנשי המקצוע רופא הילדים ואחות טיפת החלב ובבקשה רק לא בקבוצות של רשתות חברתיות שאין בהן אפילו לא טיפה של מקצועיות אמיתית.

איזה פעילויות מומלצות בגיל 4 חודשים?

בגיל ארבעה חודשים, התינוק שלך מבחין יותר ויותר בסביבה שלו. התינוק שלך הופך לחוקר קטן שרוצה להבין את עולמו. כל פעילות שמאפשרת לו הזדמנות לחקור את הסביבה שלו היא נהדרת בגיל הזה. למשל: קריאת ספרים בזמן בטן, על מזרן פעילות. משחק של פרצופים וקולות יכול להוציא מהם צחוק מתגלגל ששווה את הכל. פזרו לידם מספר צעצועים בטוחים לשימוש ולהכנסה לפה.

בגיל הזה אני פוגשת הורים רבים שממש מנסים להיאבק בכך שהתינוק שלהם מכניס ידיים לפה כל הזמן ואני רוצה להיות ברורה בנושא הזה – השלב האוראלי הזה הוא שלב התפתחותי תקין שמעיד על התפתחות תקינה והוא צריך לקרות! אין לכם מה להיאבק בשלב הזה. התינוק שלכם לומד לחקור את העולם דרך הפה. נכון, אתם צודקים, זה גם חושף אותו לכל מיני חיידקים ומאתגר ומחזק את מערכת החיסון שלו. מדהים, נכון? אז אל תיאבקו בזה כי אין לכם שליטה על זה.

כמה זמן צריך לישון תינוק בן 4 חודשים?

תנומות יום עדיין יכולות להיות לא עקביות בגיל הזה ויכולות לנוע בין 20 ל-120 דקות.

אנחנו לא רוצים לתת לאף תנומה אחת להימשך יותר משעתיים. למה? ככה אנחנו למעשה מוודאים שלתינוק שלך יש מספיק זמן ערות במהלך היום כדי לתרגל ולהתפתח ולקבל מספיק קלוריות במהלך שעות היום. תעדוף של צריכת קלוריות במהלך היום תאפשר שעות שינה ארוכות יותר בלילה.

לאחר גיל ארבעה חודשים, אנו גם רוצים לשמור על שנת היום הכוללת מתחת ל-4.5 שעות.

כמה תנומות יום צריך תינוק בן 4 חודשים?

בדרך כלל, תינוקות בני ארבעה חודשים ישנו בממוצע כ-4 תנומות ביום, אבל גם טווח של 3-5 תנומות ביום היא נורמלית, תלוי באורך התנומות. תנומות קצרות עדיין יכולות להיות נפוצות בגיל זה ובמקרה כזה, נראה יותר תנומות יום. אם תנוממות היום הן ארוכות יותר, נראה פחות תנומות יום.

כשהתינוק שלך מתקרב לגיל חמישה חודשים, אנחנו כן רוצים להתחיל לשאוף ל-3 תנומות ביום על ידי הרחבת חלונות ערות בעדינות ועבודה על תנומות יום ארוכות יותר.

כמה שעות צריך לישון תינוק בן 4 חודשים?

היעד שלנו בגיל ארבעה חודשים הוא כ-3.5-4.5 שעות שינה ביום ו-10-12 שעות שינה בלילה. כאשר אנו חושבים על כמה שעות התינוק שלך צריך לישון בגיל הזה, אנחנו לוקחים בחשבון את העקרונות שהזכרנו כאן:
1. אף תנומה לא צריכה להימשך יותר משעתיים.

2. חלונות הערות צריכים להיות בין 90 ל-120 דקות.

3. הלילה של תינוקך לא אמור להימשך יותר מ-12-12.5 שעות.

מהי שעת ההרדמה ללילה בגיל 4 חודשים?

אין שעה אחת שמתאימה לכולם. ברוב המוחלט של המקרים שעת ההרדמה המומלצת היא בין 7 ל-8 בערב. יחד עם זאת, יש תינוקות שכן זקוקים לשעת שינה קצת יותר מאוחרת.

מתי צריכה להיות התנומה האחרונה לפני שנת הלילה?

אם אנחנו שואפים לשעת שינה בין 7-8 בערב, אנחנו רוצים שהתנומה האחרונה תסתיים בין 17-18. בסופו של דבר, נצטרך 110-120 דקות של זמן ערות לפני השינה כדי לוודא שהתינוק שלך מוכן לשינה. זה מה שמנחה אותנו.

האם יש החמרה בשינה בגיל 4 חודשים?

חחחח כן! ועוד איך כן! בסביבות גיל ארבעה חודשים, יש שינוי גדול במבנה מחזורי השינה שעלול לשבש את השינה כולה. לעתים קרובות אנו מתייחסים לשינוי זה כאל רגרסיית השינה של גיל ארבעה חודשים. אתם עלולים לראו מצב שבו כל מה שעבר לכם בחודש הקודם עם התינוק שלכם כבר לא עובד. אם תרצו להרחיב את ההבנה שלכם לגבי רגרסיית גיל 4 חודשים תוכלו למצוא על כך פרק שלם בפודקסט שלי שיעזור לכם לעבור את התקופה הזאת.

האם עלי לעשות שימוש בטכניקת עיטוף תינוקות בגיל 4 חודשים?

ההמלצה על עיטוף תינוקות תלויה בכישוריו של תינוקך בגיל ארבעה חודשים. האקדמיה האמריקנית לרפואת ילדים אומרת שתינוקות יכולים להישאר בעיטוף עד שהם מראים סימני גלגול. ואני אומרת, בואו נלך לחומרה ונפסיק בכל מקרה את עיטוף התינוקות בגיל 3.5 חודשים (במקרה שהתינוק שלך עדיין לא הראה סימני התפהפכות בשלב הזה) לכל המאוחר. למה? כי אני פחדנית וכי התינוק תמיד יכול להפתיע אותנו להתהפך תוך כדי שהוא עטוף בפעם הראשונה בלילה כשאני פחות משגיחה. חוץ מזה, את העיטוך אנחנו עושים בעיקר כדי לנטרל את האפקט של ריפלקס המורו, הרפלקס שגורם לידיים שלהם לעוף אל עבר הפנים שלהם ולהעיר אותם. בגיל 3.5 חודשים אנחנו כבר לא אמורים לראות את הרפלקס הזה יותר ולכן אין בעיה להוציא מעיטוף. בקיצור, מתה על עיטוף, אבל די. מגיל 3.5 חודשים או כשהתינוק שלכם התהפך בפעם הראשונה לפי המוקדם מביניהם – שם מפסיקים עיטוף.

מי שהמחשבה להוציא מעיטוף עושה לה זרמים במוח, אפשר להחליך את שמיכת העיטוף בשק שינה לתינוקות. זה מאוד עוזר לתינוק שלנו לשמור על החיווי הזה במוח שעכשיו הולכים לישון. אם תרצו המלצות לשקי שינה שאני השתמשתי בהם, תמצאו אותם תחת מוצרים מומלצים באתר שלי.

האם תינוק בן 4 חודשים יכול לישון על הבטן?

כמו שציינתי בשאלה הקודמת, בטיחות היא מעל לכל. המלצת משרד הבריאות לשינה בטוחה היא תמיד שינה על הגב. יחד עם זאת, מגיע שלב התפתחותי שבו התינוק שלך למד להתהפך מהגב לבטן. בשלב הזה אנחנו לא נרוץ אליו כל הלילה כדי להפוך אותו ולהכין ממנו קציצות ולהעיר אותו עוד יותר.

למה התינוק שלי נלחם בשינה?

כאשר תינוק עייף יתר על המידה מה שאנחנו קוראים לו "עייפות יתר" קשה לו להירדם ו/או להישאר ישן. כלומר אנחנו עלולים לראות גם הרדמה ארוכה וגם התעוררויות בלילה, כי השינה שלו תהיה מופרעת בגלל הפרשת הורמונים מעוררים. הקפדה על חלונות ערות מתאימים לגיל ושמירה על טקס שינה עקבי יכולים להפחית את ההתנגדות לשינה של התינוק שלך.

כמובן שסיבה נוספת ומרכזית למלחמות בשינה בגיל הזה היא רגרסיית השינה של גיל 4 חודשים.

מתי תינוקות מתחילים לישון כל הלילה?

כל תינוק הוא ייחודי ולכן אין גיל ספציפי שבו תינוקות מתחילים לישון כל הלילה. בגיל ארבעה חודשים, חלק מהתינוקות יכולים לישון 10-12 שעות ללא התעוררות או האכלה. יחד עם זאת, זה מאוד נורמלי שתינוקות בגיל ארבעה חודשים עדיין יתעוררו ל2 האכלות בלילה. עבור חלק מהתינוקות, האכלת חלום מתאימה, בעוד שאחרים עשויים להזדקק להאכלה מעט מאוחר יותר בלילה. אם אתם עזרה כדי לעזור לתינוק שלכם לישון טוב יותר ובסטרצ'ים ארוכים יותר בלילה, אתם מוזמנים לתוכניות הליווי המדהימות שלנו בהן אנחנו נוכל לעשות את זה יחד אתכם ולאזן בעדינות את המצב גם בגיל 4.5 חודשים.

יש לנו מה לעשות בכל גיל כדי לעזור לתינוק שלכם לישון טוב יותר כמובן שהכל מותאם לגיל ולשלב ההתפחותי. אבל לשינה טובה כולם זקוקים. אז אנחנו נפגוש את התינוק שלך בדיוק איפה שהוא נמצא מבחינה התפחותית ונעזור לו. כמובן שאתם יכולים להיעזר המון בפודקסט שלי "שינה זה לחלשים" אתם תמצאו שם ספריית ידע ענקית.

The post סדר יום לגיל 4 חודשים appeared first on סוזי גטניו אחות מומחית בשינה.

]]>
https://suzisleep.co.il/%d7%a1%d7%93%d7%a8-%d7%99%d7%95%d7%9d-%d7%9c%d7%92%d7%99%d7%9c-4-%d7%97%d7%95%d7%93%d7%a9%d7%99%d7%9d/feed/ 0
סדר יום מומלץ לגיל 3 חודשים (12-19 שבועות) https://suzisleep.co.il/%d7%a1%d7%93%d7%a8-%d7%99%d7%95%d7%9d-%d7%9e%d7%95%d7%9e%d7%9c%d7%a5-%d7%9c%d7%92%d7%99%d7%9c-3-%d7%97%d7%95%d7%93%d7%a9%d7%99%d7%9d-12-19-%d7%a9%d7%91%d7%95%d7%a2%d7%95%d7%aa/ https://suzisleep.co.il/%d7%a1%d7%93%d7%a8-%d7%99%d7%95%d7%9d-%d7%9e%d7%95%d7%9e%d7%9c%d7%a5-%d7%9c%d7%92%d7%99%d7%9c-3-%d7%97%d7%95%d7%93%d7%a9%d7%99%d7%9d-12-19-%d7%a9%d7%91%d7%95%d7%a2%d7%95%d7%aa/#respond Wed, 18 Oct 2023 13:29:22 +0000 https://suzisleep.co.il/?p=4339 תינוקות בגיל שלושה חודשים מתחילים להיות הרבה יותר פעילים במהלך היום, והגיל הזה הוא זמן מהנה מאוד לאינטראקציה. היום אני אשתף אתכם כמה מהשאלות הנפוצות שאני מקבלת לגבי תינוקות בני שלושה חודשים על סדר יום שינה והאכלה. מהם חלונות הערות לתינוק בן 3 חודשים? חלון הערות האופייני לתינוק בן שלושה חודשים נע בין 75 ל-110 […]

The post סדר יום מומלץ לגיל 3 חודשים (12-19 שבועות) appeared first on סוזי גטניו אחות מומחית בשינה.

]]>
תינוקות בגיל שלושה חודשים מתחילים להיות הרבה יותר פעילים במהלך היום, והגיל הזה הוא זמן מהנה מאוד לאינטראקציה. היום אני אשתף אתכם כמה מהשאלות הנפוצות שאני מקבלת לגבי תינוקות בני שלושה חודשים על סדר יום שינה והאכלה.

מהם חלונות הערות לתינוק בן 3 חודשים?

חלון הערות האופייני לתינוק בן שלושה חודשים נע בין 75 ל-110 דקות. בשבוע 12, ייתכן שחלק מהתינוקות לא יהיו מוכנים ל-110 הדקות המלאות. מצד שני, עד 16 שבועות, 75 דקות עשויות להיות קצת קצרות מדי. ולכן אנחנו מדברים על טווח. ככל שהתינוק קרוב יותר לגיל 12 שבועות, נבחר בחלון הערות הקצר יותר וההפךץ ככל שהוא מתקרב לגיל 16 שבועות, נבחר את חלונות הערות הארוכים יותר. כמו כן, זיכרו שחלונות הערות בדרך כלל קצרים יותר בבוקר וארוכים יותר לפני השינה. לכן למשל בגיל 12 שבועות, חלון הערות הראשון בבוקר יהיה על 75 דקות בערך, וככל שיתקדם היום, חלונות הערות יתארכו לכיוון 90 דקות.

איך נדע מתי להרדים? חוץ מחלונות הערות שהם הבסיס לתזמון השינה, נסתכל גם על סימני עייפות שממשיכים להיות דרך חשובה לדעת אם ילדכם בן השלושה חודשים מוכן לשינה, אז הקפידו להמשיך להקשיב לסימני העייפות.

מהם סימני העייפות? שפשוף עיניים, חוסר סבלנות, מבט בוהה, ירידה באנרגיה, גבות וורודות, שפשוף אוזניים, פיהוק וכדומה. לא כל הסימנים יופיעו אצל כל התינוקות. חשוב להכיר את הסימנים אצל התינוק הספציפי שלכם.

מהו סדר יום לדוגמה לתינוק בן 3 חודשים?

סדר יום לגיל 3 חודשים יכול להיראות כך:

פעילותשעה
התעוררות והאכלה 6:30
תנומה 17:45-9:45
הַאֲכָלָה 9:45
תנומה 211:10 עד 12:40
הַאֲכָלָה12:45
תנומה 314:15-15:00
הַאֲכָלָה15:45
תנומה 416:40-17:20
הַאֲכָלָה18:40
שעת השינה19:10
האכלת חלום אופציונלית21:30

שימו לב לדברים חשובים:

  1. זו רק דוגמה לאופן שבו יום יכול להקיים. אני ממש אוסרת עליכם לנסות ולקיים את סדר היום הזה במדוייק. אני כתבתי אותו כדי שנוכל לנתח אותו, להבין את העקרונות שלו ולייצר איזשהו סדר מינימלי בתוך הכאוס הזה שנקרא ניובורן. אתם תתאימו את סדר היום שלכם לפי שעת ההתעוררות של התיוק הספציפי שלכם ולפי אורך התנומות שלו. כי תנומות היום בניובורן יכולות להיות 20 דקות וזה תקין ויכולות להיות שעתיים וזה תקין.
  2. סדר היום הזה מייצג מצב שבו מתחילים את היום מחלון ערות של 70 דקות ומשם מוסיפים לכל חלון ערות עוד 5 דקות בערך ככל שמתקדמים עם היום כשחלון הערות הארוך ביותר הוא כמובן לפני שנת הלילה.
    העיקרון המנחה השני הוא שכל 2-3 שעות בערך מגיעה האכלה תוך התחשבות בסימני רעב ושובע.

מהן אבני הדרך ההתפתחותיות לתינוק בן 3 חודשים?

אבני דרך התפתחויות או "קפיצות גדילה" הן תופעה מרגשת מאוד. זה כל כך קסום לחוות את החיוך הראשון של התינוק שלך או לשמוע את הצחוק הראשון שלו.

אז מה התינוק שלך צפוי להתחיל לעשות בגיל 3 חודשים?

לפתוח ולסגור את הידיים שלו באופן מכוון כדי לתפוס, הראייה שלו משתפרת, התחלה של גלגול מהבטן לגב בזמן בטן, להחזיק את משקל הגוף שלו כשאתם מחזיקים אותם זקוף, משמיעים קולות של בירבורים, לחייך!!! אוי אלוהים, החיוך!!! שמגיע בתגובה לשמיעת הקול שלכם או לאיטרקציה חברתית.

הורים אהובים שלי, בבקשה תזכרו! אבני דרך התפתחותיות הן טווח! אנחנו מגדלים תינוקות ולא רובוטים. מאוד הגיוני שהתינוק שלכם לא יעשה את כל מה שרשמתי כאן בדיוק בדיוק החודש וזה לא אומר שזה לא תקין! כל דבר בהתפתחות תינוקות נמצא על טווח. גם אם הייתם בביקור בטיפת חלב והתינוק שלכם עוד לא התהפך, אז מה? האחות תשאל אתכם אם הוא התהפך גם בביקור הבא שלכם! זה לא אומר שזה לא תקין! לכל תינוק יש את הקצב שלו ואת הזמן שלו.

לי יש כלל אצבע ששמרתי לי לאורך השנים עם 4 ילדים שבכלל לא התקדמו בקצב דומה. אם האחות טיפת חלב או רופא ההתפתחות לא מודאגים, אני לא מודאגת. יש תינוקות שבבת אחת יעשו הכל בשלב מוקדם, יש תינוקות שיעשו את זה על הסקאלה המאוחרת יותר. אל תדאגו, הם עדיין יכולים להיות מדעני גרעין כשהם יגדלו. כשהתינוק שלך יהיה מוכן, הוא יעשה את זה. אז מה אם התינוק של חברה שלך כבר עושה את זה מגיל חודש? את מי זה מעניין? שחררו!

כמובן שאם יש לך חששות כלשהם לגבי התפתחות התינוק שלך באבני הדרך שלו, הכתובת שלכם היא רופא הילדים שלכם או טיפת החלב שלכם ולא הרשתות החברתיות הלא מקצועיות.

אילו פעילויות אני יכולה לעשות עם התינוק שלי בגיל 3 חודשים?

הפעילויות הטובות ביותר לתינוק בן שלושה חודשים הן אלו שמאפשרות לו לחקור את העולם סביבו! לבלות על הרצפה, לקרוא ספרים, לשיר שירים וליהנות בהרבה זמן בטן עם התינוק שלך. כל אלו הן פעילויות נפלאות המאפשרות לתינוקך להתפתח.

אם התינוק שלך משחק בכיף בזמן בטן, זה בסדר לשבת לידו, לנוח ולראות אותו חוקר את העולם באופן עצמאי (אולי אפילו תזכי לשתות את הקפה שלך או לקרוא ספר). משחק עצמאי הוא מיומנות מצויינת שאני ממליצה לכם לפתח ולעודד.

כמה זמן תינוק ישן בגיל 3 חודשים?

בגיל שלושה חודשים, זה נפוץ שחלק מהתנומות יהיו קצרות ולא עקביות. לדוגמה, התינוק שלך עשוי לישון שעתיים בבוקר, אבל מאוחר יותר במהלך היום לישון תנומות קצרות יותר שנמשכות רק 20-40 דקות. תזכרו, אנחנו לא רוצים לתת לאף תנומה אחת להימשך יותר משעתיים. למה? ככה אנחנו למעשה מוודאים שלתינוק שלך יש מספיק זמן ערות במהלך היום כדי לתרגל ולהתפתח ולקבל מספיק קלוריות במהלך שעות היום. תעדוף של צריכת קלוריות במהלך היום תאפשר שעו שינה ארוכות יותר בלילה.

כמה תנומות יום יש בגיל 3 חודשים?

זה כבר תלוי באורך התנומות של התינוק שלך. רוב התינוקות בסביבות 3-4 חודשים יעשו בערך 4-5 תנומות ביום, וסביר להניח שגם זה ישתנה מיום ליום.

כמה שעות שינה תינוק בן 3 חודשים צריך לישון ביממה?

רוב התינוקות בגיל שלושה חודשים מסתדרים בצורה הטובה ביותר עם לא יותר מ-5 שעות שינה כוללות ביום ו-10-12 שעות שינה בלילה. אני ממליצה לתת ללילה של תינוקך לא יותר מ-12-12.5 שעות כדי שאפשר יהיה לקיים סדר יום טוב שתואם לגיל שלו במהלך היום.

מתי להרדים תינוק בן 3 חודשים?

אין תשובה אוניברסלית לשאלה הזו. עם זאת, רוב התינוקות מסתדרים הכי טוב עם שעת שינה בין השעות 19:00-20:00 בגיל שלושה חודשים. אחרים מסתדרים הכי טוב עם שעת שינה בין 20:00 ל-22:00 עד קרוב יותר לחמישה חודשים. איך תדעו איזו שעה יותר מתאימה לכם? קודם כל, אני מניחה שאתם כבר יודעים כי בכל זאת, אתם חווים את הבייבי שלכם כבר 3 חודשים. יחד עם זאת, אנסה לתת לכם מספר כללי אצבע: אם בסביבות 19 הבערב התינוק שלכם הופך להיות עצבני, קצר, חסר סבלנות, מקטר המון, מתעורר לפני 5 בבוקר, או מתעורר הרבה בלילה, כוונו את שעת ההרדמה לכיוון 20:00. אם הקדמתם לשעה 20:00 ולמשך שבוע שלם התינוק שלכם נרדם ב20:00 אבל מתעורר אחרי שעה ופותח חלון ערות של שעתיים, מה שאנחנו קוראים לו הרדמת לילה שיקרית, תשאירו את שעת ההרדמה המאוחרת יותר לכיוון 22:00 בלילה לחודש נוסף ואז תנסו שוב להקדים.

מתי צריכה להיות התנומה האחרונה?

אם אנו שואפים לשעת הרדמת לילה לא יאוחר מ-20:00 בערב, נרצה שהתנומה האחרונה תסתיים עד השעה 18:10. זה ייתן חלון ערות של 110 דקות לפני השינה.

האם יש רגרסיית שינה בגיל 3 חודשים?

כאשר תינוקות חווים קפיצת התפתחות, אנו רואים לפעמים החמרה קצרה בהרגלי השינה. בטח שמעתם על משבר השינה של גיל ארבעה חודשים, אז לפעמים הוא יכול להתחיל כבר בגיל שלושה חודשים.

במקרה של רגרסיית השינה של גיל ארבעה חודשים, תינוקות חווים שינוי גדול בדפוסי השינה שלהם. השינויים הגדולים האלה יכולים לפעמים להפוך את השינה לקשה מאוד. מה שעבד בעבר עשוי להיות שונה כעת ולא לעבוד לנו יותר. כל התינוקות יעברו את השלב ההתפתחותי הזה, אבל לא אצל כולם נראה השפעה חמורה על השינה.

האם עיטוף תינוקות מומלץ בגיל 3 חודשים?

אז עיטוף הוא דרך מעולה ומומלצת מאוד להרגעת תינוקות ולשינה. יחד עם זאת, עיטוף הופך להיות מסוכן ברגע שהבייבי לומד להתהפך מהגב לבטן. אז ההמלצה היא להפסיק עיטוף לרגע שקורים אחד משני המצבים הבאים לפי המוקדם מביניהם:
1. התינוק שלך התהפך במהלך שעות הערות שלו אפילו פעם אחת מהגב לבטן
2. התינוק שלך הגיע לגיל 3.5 חודשים

אני יודעת שהורים שהתרגלו לעיטוף וראו איזה קסם זה עשה עם התינוק שלהם מאוד יתקשו להיפרד מהעיטוף ולכן אני רוצה להיות ברורה – אין כאן ברירה! ברגע שזה הופך ללא בטיחותי, אין כאן שאלה בכלל. אין לכם סיבה לחשוש שאם נוריד את העיטוף מחכים לי לילות לבנים כי במרבית המקרים בכלל לא תהיה בעיה. העיטוף נעשה מלכתחילה בגלל רפלקס המורו שמעיף את הידיים של התינוק שלנו לכיוון הפנים וגורם לו להתעורר כל הזמן. בגיל 3 חודשים הרפלקס הזה הולך ונעלם ולכן, התינוק שלכם יוכל לישון גם ללא העיטוף בהנחה והיו לו הרגלי שינה טובים עד כה.

תוכלו להחליף את שמיכת העיטוף בשק שינה לתינוקות שיעשה את אותה עבודה אבל באופן בטיחותי יותר. אם תרצו את ההמלצות שלי לשקי שינה שהשתמשתי בהם ואהבתי אותם, תמצאו אותם תחת קטגריית מוצרים מומלצים בתאר שלי.

האם תינוק בן 3 חודשים יכול לישון על הבטן?

כמו שציינתי בשאלה הקודמת, בטיחות היא מעל לכל. המלצת משרד הבריאות לשינה בטוחה היא תמיד שינה על הגב. יחד עם זאת, מגיע שלב התפתחותי שבו התינוק שלך למד להתהפך מהגב לבטן. בשלב הזה אנחנו לא נרוץ אליו כל הלילה כדי להפוך אותו ולהכין ממנו קציצות ולהעיר אותו עוד יותר.

טקס שינה מומלץ?

אם עדיין לא התחלתם טקס שינה, עכשיו זה זמן מצוין להתחיל! תינוקות בגיל שלושה-ארבעה חודשים יכולים לעתים קרובות לזהות את השלבים המובילים לשעת השינה, מה שיכול לעשות הבדל גדול בהכנתם לשינה ובהורדת ההילוך.

שגרת השינה לא צריכה להיות מסובכת: האכלה, מקלחת, שק שינה או פיג'מה, ספר/שיר ושינה. כמו תמיד כשמדובר בשגרה, השתמש במה שהכי מתאים לך ולמשפחתך.

מתי תינוקות מתחילים לישון כל הלילה?

כל תינוק הוא שונה, ואין לזה גיל קסם. עבור רוב התינוקות בגיל שלושה חודשים, זה בסדר לתת להם לישון כמה שהם רוצים בלילה אם הם לא קמים לאוכל מיוזמתם. עם זאת, הרבה תינוקות עדיין יתעוררו להאכלה במהלך הלילה, וזה נורמלי לחלוטין. אם רופא הילדים שלך רוצה שתציעו האכלה לילית לעלייה במשקל או כל דאגה אחרת, עקבו אחר ההוראות שלו!

The post סדר יום מומלץ לגיל 3 חודשים (12-19 שבועות) appeared first on סוזי גטניו אחות מומחית בשינה.

]]>
https://suzisleep.co.il/%d7%a1%d7%93%d7%a8-%d7%99%d7%95%d7%9d-%d7%9e%d7%95%d7%9e%d7%9c%d7%a5-%d7%9c%d7%92%d7%99%d7%9c-3-%d7%97%d7%95%d7%93%d7%a9%d7%99%d7%9d-12-19-%d7%a9%d7%91%d7%95%d7%a2%d7%95%d7%aa/feed/ 0